• PERSONA_Still024
  • PERSONA_Still035
  • PERSONA_Still044
  • PERSONA_Still046
  • PERSONA_Still052
  • PERSONA_Still053

Modern muziektheater naar de filmklassieker van Ingmar Bergman

Een zwijgende actrice en een sprekende verpleegster spelen de hoofdrol in Persona van Sjaron Minailo, de regisseur die met Studio Minailo in het Kameroperahuis actief is. Hij baseerde zijn muziektheaterproductie op de gelijknamige film van Ingmar Bergman, maar wijzigde n element ingrijpend: het zwijgende personage zwijgt door te zingen. Persona ging in Amsterdam in premire tijdens het Grachtenfestival 2011.
Elizabeth Vogler spreekt niet meer. De beroemde actrice heeft van haar arts het advies gekregen om tot rust te komen in een afgelegen huis aan zee. Daar brengt ze haar dagen door met haar jonge, naeve, spraakzame verpleegster, die er alles aan doet om de stilte te doorbreken. Het spreken van de n wordt intenser door het zwijgen van de ander. De relatie tussen de twee vrouwen ontwikkelt zich tot een machtstrijd die op allerlei niveaus wordt uitgevochten. Dit mooie gegeven gebruikte Ingmar Bergman in zijn film Persona.

In de muziektheaterproductie Persona zingt mezzosopraan Ellen van Beek de zwijgende actrice en kruipt actrice Mira Helmer in de huid van de sprekende verpleegster. Op het toneel speelt Eduard van Regteren Altena cello, en de Amerikaanse componiste Anne La Berge smeedt als klankregisseur alles aaneen. De muziek ontstaat tijdens het repetitieproces uit improvisaties en is gelijkwaardig aan de tekst. Zo wordt de muziek een van de drijfveren voor de handelingen, onder muzikaal leiderschap van Winfried Maczewski

Cast:
Ellen van Beek (Elisabeth Vogler)
Mira Helmer (Alma)
Eduard van Regteren Altena (Cello)
Anne La Berge (Klankregie)

Sjaron Minailo (Bewerking en Regie)
Winfried Maczewski (Muzikaal Concept)
Bart Boone ( Dramaturgie)

Noa Giniger (Vormgeving)
Maarten Warmerdam (Licht)
Colin Driessen (Productieleiding)