14 Januari bracht het Asko|Schoenberg Ensemble een special programma van Abrahamsen en Dean ten gehoren. De uitvoering was te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ waar het onderdeel uitmaakte van de donderdag avond serie. Maarten Warmerdam maakte voor het Asko|Schoenberg een lichtontwerp voor Wald, Winternacht en Wolf -Lieder.

HANS ABRAHAMSEN
Wald (wereldpremire)
Winternacht
CARL NIELSEN
Drie pianostukken op. 59 (bew. Hans Abrahamsen)
BRETT DEAN
Wolf-Lieder
Dream Sequence

ASKO|SCHNBERG
dirigent Reinbert de Leeuw
sopraan Claire Booth

Met Wald van de Deense componist Hans Abrahamsen komt Asko| met een belangwekkende premire. Wald, een gezamenlijke opdracht van de Londense Proms en Asko|Schoenberg, is het werk van een ervaren en gelouterd componist. Abrahamsen is niet bang voor een romantische sfeer en een traditionele opbouw, maar in de structuur – de stelselmatige koppeling van groepjes instrumenten, het gebruik van de ‘natuurseptiem’ – is hij onmiskenbaar zichzelf.
De internationale premire van Wald wordt gecombineerd met twee andere composities van Abrahamsen: het zowel dromerige als precieze Winternacht en een bewerking van drie late pianowerken van Carl Nielsen, de stamvader van de Deense 20ste-eeuwse muziek. Recente composities van de Australiër Brett Dean – de prachtige, in expressionistische sfeer gehouden Wolf-Lieder en het verfijnde Dream Sequence – completeren dit weelderige programma.