Voor het Stedelijk Museum Alkmaar heeft de Theatermachine in samenwerking met Studio OTW het lichtontwerp verzorgd voor de tentoonstelling Emanuel de Witte – Meester van het Licht. De schilder Emanuel de Witte is 400 jaar geleden in Alkmaar geboren. Hij behoort tot één van de meest getalenteerde schilders uit de Gouden Eeuw. De Witte is vooral bekend geworden door zijn prachtige architecturale schilderijen van kerkinterieurs waarin binnenvallend zonlicht een grote rol speelt.

De tentoonstelling is in de grote binnenzaal van het museum. De zaal heeft geen ramen. Toch speelt daglicht een grote rol in de vormgeving. Veranderlijke banen licht strijken door de ruimte. Alsof de zon binnen schijnt door grote ramen. Dit licht creëert extra sfeer en geeft de toeschouwer een bijzonder gevoel. Terwijl je naar de schilderijen kijkt veranderd het lichtbeeld in de ruimte zonder dat je het echt merkt. De tijd verstrijkt en de lichtbanen veranderen van richting. De hele ruimte is onderdeel geworden van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is geselecteerd en genomineerd voor de Frame Awards 2018 als Exhibition of the Year 2017. Tot 20 februari 2018 kan je stemmen op dit project!

STEM HIER

Concept vormgeving : Jelena Stefanovic van Studio OTW
Het licht is uitgevoerd door Maarten Warmerdam, Isabel Nielen en Roel Biemold.
Jurjen Alkema van het Blauwe Uur heeft de videoprojecties gemaakt.