Orfeo Underground  is Orfeo en dan letterlijk ondergronds. De nieuwe locatie voorstelling van Holland Opera speelt zich af in een ondergrondse parkeergarage. Het publiek komt als gast binnen op het feest van Orfeo en Euridice. Ze hebben koptelefoons op een lopen vrij rond in de ruimte. Wanneer het noodlot toeslaat neemt het publiek plaats op kleine tribunes in L vorm rondom het speelvlak.

De uitgangspunten creëerde een aantal uitdagingen voor het lichtontwerp. De beperkte hoogte, de vele pilaren en het feit dat het publiek vrij rond loopt er later in een hoek omheen staat beperkt de mogelijkheden voor een traditionele theater belichting. Lichtontwerpen Maarten Warmerdam heeft er voor gekozen de “beperkingen van de ruimte ” als kans benaderen en kwam zo tot een gedurfd lichtontwerp.

Voor de eerste akte zijn robuuste frames met LED-parren gemaakt. De objecten zijn rondom het speelvlak geplaatst en geven de omgeving kleur en stemming. Het was van belang dat rekken een de juiste verhouding hadden tot de ruimte. De rekken staan gedurende de gehele opera in beeld. De rekken konden zo  de ruimte enigszins kaderen en beïnvloeden. De rekken waren tevens de enige vorm van tegenlicht voor de rest van opera. Zij het dan wel in de kijkrichting van publiek. Zichtbaarheid en gezicht herkenning werd bereikt door een diffuus indirect licht weggewerkt in het plafond van de parkeergarage.

Bij de overige aktes speelt het verhaal zich af tussen de wereld levenden en de dode. Het goddelijk en aardse. De dramaturgie van het licht is er opgericht om dit contrast zo helder mogelijk te maken. De wereld van de levende is een spel van licht en donker. Spellende met de lijnen van de pilaren. Een wereld die veel vraagt van de zangers. Al het licht was laag geplaatst en in smalle banen.

De wereld van de goden was dan weer krachtig kleurrijk en open. Diepte voor de scene’s van de “goden” werd gemaakt met groepjes gasontlading lampen die het dak aanschijnen. Zichtbaar als object en opnieuw gezamenlijk het kader van weer een nieuwe ruimte.

Meer informatie over de opera en recensies vind u op de site van Holland Opera.

  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp008
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp007
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp006
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp005
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp004
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp003
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp002
  • Holland Opera Orfeo Underground Maarten Warmerdam Lichtontwerp001