De hoofdingang van het Stedelijk Museum aan het Museumplein is vanaf vrijdag 22 september 2017 weer in gebruik: het nieuwe entreegebied is toegankelijker gemaakt en je kunt er afspreken voor een kop koffie. Tevens is de museumwinkel opnieuw ingedeeld en ingericht.

De afscheidingen rond de museumwinkel zijn verdwenen en waar eerst de kassa’s stonden, is nu een grote koffiecorner met groene designstoelen. Mensen kunnen in de hal van het museum afspreken, ook als ze verder het museum niet in willen. Het moet bijdragen aan het idee dat de entreehal van het Stedelijk meer een ontmoetingsplein is dan simpelweg een ruimte waar bezoekers doorheen geloodst moeten worden op weg naar de tentoonstellingszalen.

Boven de koffiecorner hangt een groot videoscherm, waar videokunst van verschillende makers wordt getoond. Het Stedelijk gaat kunstenaars vragen om iets te maken voor op dat scherm. Een muur rechtsboven de garderobe is het vaste onderkomen geworden van een werk van Lawrence Weiner.

De Theatermachine verzorgde het lichtontwerp voor het nieuwe entreegebied, inclusief de belichting van de museumwinkel en het uitlichten van het werk van Lawrence Weiner.

Fotografie: Gert Jan van Rooij