Over de eenzaamheid en de stilte lichtontwerp Maarten Warmerda01

Over de eenzaamheid en stilte is een locatie-opera die gemaakt is in de Sint Michealskerk in Zwolle. Maarten Warmerdam maakte het lichtontwerp voor deze opera.

Meer informatie is te vinden op de website van Kameroperahuis.

Over De eenzaamheid en de stilte

“Wie tot doel heeft aan het innerlijke te geraken, moet de massa ontwijken. In stilte en rust maakt de bewegende ziel voortgang en verliest haar traagheid. De wereld met haar begeerte gaat voorbij.” Uit dit citaat van de middeleeuwse schrijver en mysticus Thomas a Kempis (ca. 1380-1472) blijkt wel dat we sinds mensheugenis op zoek zijn naar de balans tussen innerlijke rust en de onrust van de wereldse verleidingen.

Dit contrasterende gegeven vormt het uitgangspunt voor deze voorstelling, waarin hypnotiserende, eenstemmige melodie├źn uit de vijftiende eeuw worden doorbroken door vijf eigentijdse en heftige korte opera’s van jonge componisten en regisseurs. Dit alles vindt plaats binnen De Tuin van Eden, een soundscape die ter plaatse ontstaat door de vermenging van de muziek, het gezang en het geroezemoes van het publiek. Een auditieve wereld van uitersten die hoorbaar eindigt in stilte.

Kameroperahuis en Muziektheater De Helling, i.s.m. het Zwols Vocaal Ensemble en musici van Het Gelders Orkest.

De makers:

Regie: Lotte de Beer en Caitlin van der Maas
Compositie: Friso van Wijck, Diego Soifer, Nikos Ioakeim en Evrim Demirel
Soundscape: Ren Uijlenhoet
Vormgeving: Maria Noel Dourron
Lichtontwerp: Maarten Warmerdam
Sopraan: Katrien Baerts
Tenor: Steven van Gils
Bariton: Job Hubatka
Acteur: Jacques Riebeek
Acteur: Stijn Westenend
Techniek: Bob Kruiskamp