• The bear 05
  • The bear 04
  • The bear 03
  • The bear 02
  • The bear 01
  • The Bear 00

In het kader van het Resident artist program (RAP) van de Nationale Reisopera stond de opera The Bear van William Walton op het grachtenfestival. Maarten Warmerdam maakte voor de voorstelling een lichtontwerp.

Popova is een jaar na het overlijden van haar man nog steeds in rouw.

Ze verblijft in haar buitenhuis en weigert naar buiten te gaan en om mensen te ontvangen. Ondanks protesten van haar bediende Luka, blijft ze de herinnering aan haar overleden man koesteren, ook al was hij niet zo trouw aan haar.

Smirnov, een gepensioneerde militair en mede-landeigenaar, arriveert en staat erop om haar te zien. Popova’s overleden man was hem 1200 roebels verschuldigd en hij eist onmiddellijke betaling van zijn geld omdat hij onder druk wordt gezet door zijn schuldeisers.

Popova aarzelt, maar Smirnov blijft aandringen. Hij lacht haar uit om het feit dat ze nu nog steeds in rouw is en weigert te vertrekken. Na een onenigheid daagt Smirnov haar uit voor een duel. Popova haalt een aantal revolvers tevoorschijn en op dat moment realiseert Smirnov zich dat hij verliefd is op haar. Hoewel Popova nog even twijfelt, eindigen ze even later in elkaars armen. Luka kijkt verbaasd toe.

Muzikale leiding: Alistair Lilley
Regie: Oliver Mears
Decor/kostuums: Simon Holdsworth
Licht: Maarten Warmerdam

Resident Artists

Popova: Rea Kost
Smirnov: Alexander Robin Baker
Luka: Norman Patzke

Klik voor de foto’s op de afbeelding rechts.