Het HEM – Chapter 3HREE

Photography C. Eeftinck Schattenkerk

Maarten Spruyt – Chapter 3HREE

Met veel plezier hebben we gewerkt aan het lichtontwerp en uitlichten van de expositie Chapter 3HREE in Het HEM waarin curator Maarten Spruyt werk toont van 27 kunstenaars. Het menselijk verlangen om dichter bij de natuur te komen vormde  het uitgangspunt voor zijn selectie. Hoe vinden we houvast op een planeet die door de invloed van ons gedrag onomkeerbaar verandert?

“What is important now is to recover our senses”  Susan Sontag

Het grootste deel van de expositie vindt plaats in de 200 meter lange schietbaantunnel in de kelder van Het HEM. De zeer diverse kunstwerken hebben allen een link met de natuur, hoe we daar mee omgaan of ontkennen. De bezoeker bekijkt de expositie alleen. Je maakt een persoonlijke reis door de tunnel.

Photography C. Eeftinck Schattenkerk

“We must learn to see more, to hear more, to feel more”

Maarten Spruyt: “We leven in een veranderende tijd waarin we ons opnieuw moeten positioneren ten opzichte van elkaar en de natuur en de politiek en kunst. Het mooie van die tunnel is dat je weinig kanten op kunt. Je moét die tunnel door.”

Licht op locatie

Het belichten van deze expositie was een uitdaging. In de schietbaan was niets aanwezig. De tunnel is laag en smal. Door middel van het klemmen van autopole-buizen, verticaal en horizontaal, konden we kleine armaturen plaatsen. Het licht is grotendeels wit gehouden en de contrasten tussen de verlichte kunstwerken en de lege tussenruimtes zijn groot. De kunstwerken hebben allen een eigen lichtbeeld. De wandeling door de tunnel is theatraal en sober gelijk. Deels door de omgeving en deels door de kracht van de prachtige kunstwerken. De wandeling creëert een hedendaags Ellis in Wonderland gevoel, een ontdekkingstocht.

De expositie is vanwege corona-omstandigheden tot 1 juni 2020 gesloten maar wordt verlengd tot en met 1 augustus 2020.
Voor meer informatie zie de website van Het HEM.

Lichtontwerp: Theatermachine
Team: Floriaan Ganzevoort, Isabel Nielen, Wijnand van der Horst
Fotografie: Floriaan Ganzevoort, Cassander Eeftinck Schattenkerk
Met dank aan: Aukes Theatertechniek, DDB-lighting BV en Indyvideo.

In de media: Parool – 24 januari 2020 – “Door de mentale wasstraat”