The air we breathe

Na een aantal grootschalige concerten op ongewone lokaties keert componist Merlijn Twaalfhoven terug naar de intieme setting van de concertzaal. Toch is zijn nieuwe project geen concert waarin het publiek ongestoord kan luisteren. Samen met solisten uit uiteenlopende muziektradities gaat hij nadrukkelijk de interactie met de zaal aan. De gebruikelijke scheiding tussen podium en zaal wordt opgeheven en van alle kanten omgeeft de klank het publiek.

Floriaan Ganzevoort maakte een ruimtelijk toneelbeeld in de Maassilo in Rotterdam. Licht en transparant doek gingen een bijzondere wisselwerking aan.

Merlijn Twaalfhoven organiseerde de afgelopen jaren verschillende projecten in conflictgebieden zoals in de verdeelde hoofdstad van Cyprus, een Slowaaks zigeunerghetto, de Palestijnse Westoever en Oost-Jeruzalem. Hij ontmoette daar zangers die op heel eigen wijze hun stem gebruiken. Zo ontstond de fascinatie voor de contrasten binnen de menselijke stem die nu het uitgangspunt zijn voor The Air we breathe.

Solisten in dit concert zijn de zangeressen van het Pauni Trio, met loepzuivere en messcherpe Bulgaarse zang, popzangeres Anny, bekend van de band Leaf en Najib Cherradi, de Marokkaanse zanger die beroemd is vanwege zijn enorm krachtige stemgeluid. Deze eigenzinnige klanken vloeien samen met klassiek zang van Ã…sa Olsson en Kevin Walton. Daarnaast zijn op elke lokatie ook lokale zangers en jongeren betrokken. Virtuose composities, vrije improvisaties experimentele klankeffecten wisselen elkaar af. Contrasterende stijlen botsen en versmelten.