MUZE van Anouk van Dijk

Op 21 september 2011 ging in de Brakke Grond in Amsterdam de voorstelling ‘Muze’ van anouk van dijk dc in premire. In de voorstelling onderzoekt Anouk van Dijk de inspiratiebron en het instrument van de kunstenaar. Ontastbaar verbeeld op een schilderij ongrijpbaar verklankt in muziek, of het boegbeeld van verlangen.

Samen met Anouk van Dijk ontwikkelde Floriaan Ganzevoort het toneelbeeld en hij maakte het lichtontwerp voor de voorstelling.

Nina Wollny, Philipp Fricke en Yichun Liu zijn drie van de dansers die de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage leverden aan het werk van Anouk van Dijk. Uitmuntende dansers met opmerkelijke karakters. En met hun eigenaardigheden en beperkingen. Mensen met reliëf.

In Muze bevinden Nina Wollny, Philipp Fricke en Yichun Liu zich in het gezelschap van componist / musicus Marcel Wierckx. In een ongedwongen setting komen de drie dansers tot leven, geven ze zich bloot en meten ze zich met elkaar, met de muziek en met de choreografie. Muze laat drie mensen zien zoals ze zijn, op de top van hun kunnen, krachtig en kwetsbaar in hun schoonheid. Genspireerd en inspirerend.

De Volkskrant schreef: “Deze voorstelling is een kleine parel, die vooral laat zien dat eigenheid het geheim van de muze is.”

NRC: “MUZE (lijkt) een spontane improvisatie, vol bewegingsdrift en overgave. Van Dijk laat haar publiek meevoelen hoe inspirerend dat kan zijn.”

concept / choreografie Anouk van Dijk gemaakt voor en met Philipp Fricke | Yichun Liu | Nina Wollny compositie / live uitvoering Marcel Wierckx beeld Anouk van Dijk | Floriaan Ganzevoort licht Floriaan Ganzevoort kostuums Jessica Helbach dramaturgie Jerry Remkes assistent Anouk van Dijk Sezen Tonguz productie Heleen Rol techniek Edwin Bakker | Jorrit Boerman decor bouw Merijn Schilte management Jerry Remkes | Loes Wernsen (ass.)