Dust Storm – licht en compositie ontstaan samen

Op 8 maart 2012 vond in het Muziekgebouw aan het IJ het concert ‘Laatste Woorden’ van het Asko|Schoenberg Ensemble plaats.

In het concert was onder andere een nieuwe compositie van Wilbert Bulsink te horen, die in nauwe samenwerking met lichtontwerper Floriaan Ganzevoort is geschreven. Het licht en de muziek ontstonden zo niet alleen vanuit het zelfde uitgangspunt, maar in een wisselwerking en nauwe samenhang met elkaar.

Uit de recensie in De Volkskrant:

“Samen met lichtontwerper Floriaan Ganzevoort heeft [Wilbert Bulsink] zich verdiept in de manier waarop geluid en licht de perceptie van een ruimte kunnen veranderen. Ganzevoort liet Bulsink zijn filmpjes zien van zandstormen in Texas. Op het eerste gezicht zijn het statische beelden: de storm sluipt uit een onbeweeglijke horizon naderbij, maar ineens zie je niets meer en is je besef van tijd en afstand verdwenen.

Hun samenwerking heeft een fascinerend stuk opgeleverd dat fris afsteekt tegen de vertrouwd ontregelende werken van ASKO-huiscomponisten Termos, Janssen en Padding. Bulsink proeft de afzonderlijke smaken van een fluit, een trombone, klarinet, cello en stapelt ze op elkaar tot ze samen n stijgende lijn vormen. Daaronder zoemt een laagje strijkers. Terwijl de musici spelen, glijden lichten langs een piano, een groepje blazers, een clubje slagwerkers. Anderen moeten zich in het donker zien te redden op hun snaren en toetsen. Bulsink laat dezelfde stijgende lijn van gedaante veranderen met andere instrumentencombinaties en uitmonden in een onwerkelijke, spookachtig hoge viool. Ver in de diepte zuchten een contrabas en een cello. In een korte epiloog schijnt fel tl-licht op het publiek. De musici spelen in het donker een scherp akkoord dat langzaam een andere kleur aanneemt “ en ineens is het allemaal voorbij.” – Biëlla Luttmer

programma:

PAUL TERMOS

Expres(s)

GUUS JANSSEN

Passevite

MARTIJN PADDING

Last Words

JOHN CAGE

Concerto for Prepared Piano and Chamber Orchestra

WILBERT BULSINK

Dust Storm (wereldpremire)

ASKO|SCHNBERG

dirigent  Bas Wiegers

cello Doris Hochscheid

piano Ren Eckhardt

lichtontwerp Floriaan Ganzevoort