Pre-Jubileumconcert Concertgebouw

concertgebouw

Pre-Jubileumconcert

In 2013 bestaat Het Concertgebouw 125 jaar. Jubileumconcerten in de Grote en Kleine Zaal omlijsten deze mijlpaal. Geert Mak wekt tijdens dit ˜pre-Jubileumconcert muzikaal Amsterdam tot leven met onder meer de eerste operavoorstellingen, de grote solisten, de bloei van de muziekuitgeverijen en de dramatische schouwburgbrand van 1772. En natuurlijk staat Mak met La Sfera Armoniosa en solisten stil bij het openingsconcert van Het Concertgebouw in 1888.

Floriaan Ganzevoort ontwierp voor dit concert een landschap van diaschermen waarop beelden uit de rijke historie van Amsterdam werden geprojecteerd. De sfeer van een nostalgische geschiedenisles werd opgewekt door gebruik te maken van authentieke diaprojectoren.

Geert Mak en Andreas Scholl

Auteur Geert Mak is de geschiedschrijver van de gewone burger. Tegen de achtergrond van de gebeurtenissen op het wereldtoneel weet Mak als geen ander het dagelijks leven neer te zetten. Hij deed dat in een werk als In Europa, maar ook met een Kleine geschiedenis van Amsterdam. Als opmaat voor de Jubileumconcerten duikt Mak met La Sfera Armoniosa en solisten als Andreas Scholl en Henk Neven in de muzikale geschiedenis van Amsterdam. Daarbij beschrijven en bezingen zij de historie tot de opening van Het Concertgebouw in 1888.

NRC Handelsblad schreef in de recensie ‘Geert Mak trapte de festiviteiten gisteren af met een wel echt verrassend en vernieuwend pre-jubileumprogramma. (…) Dit schreeuwde om een sequel’