‘La Barca’ in première

In september 2007 ging in Hengelo de opera ‘La Barca’ in première. Dit was een coproductie van het Kassiopeia Quintet en de Nederlandse Reisopera. De regie was in handen van de Spaanse regisseur Adrian Schvarzstein en het lichtontwerp werd gedaan door Floriaan Ganzevoort.

Uit een recensie in de Volkskrant: “De reis biedt minidramaatjes, een klavecimbel in een bootje, en een sopraan die het woord volgspot nieuwe betekenis geeft door zelf de lichtbundel te volgen. Voorts zijn er goochelkunsten, een stoomfluit en een trompe l’oeuil-decor met een deinende boeg en een hoop verrijdbare onderdelen die zeeziekmakende diensten bewijzen tijdens een storm. In muzikaal opzicht is anderhalf uur lang sprake van een hoogtepunt, ook al zijn niet alle zangers uit krachtig hout gesneden. Omdat het geheel zo beeldend is, is het nauwelijks nodig om de boventiteling te volgen(…)”

Het licht gaf de contouren van de boot aan en kon die langzaam laten wiegen. In de tweede acte zorgde een lange rij laag zijlicht voor een schitterende nevel na een voorbijgetrokken storm.

La Barca105