Aleppo door Cappella Amsterdam

Foto’s: Floriaan Ganzevoort

In het programma Aleppo brengen Cappella Amsterdam en musici uit Syrië, een muzikale ode aan Aleppo. Leonard Evers dirigeert het koor en Kenza Koutchoukali regisseerde het concert.

De Volkskrant: ★★★★ – “Cappella Amsterdam viert samen met Syrische artiesten de rijke smeltkroes die Aleppo is
In de smachtende stem van zanger en verteller Wasim Arslan hoor je de liefde voor zijn stad en zijn taal. Als het koor zich dan ook nog laat meeslepen, wordt Aleppo al helemaal kleur- en klankrijk.”

De Theaterkrant: Ode aan rijk muzikaalkruispunt – “De (…) uit Syrië afkomstige musici (…) worden telkens fraai uitgelicht. Ze vallen extra op doordat de 22 zangers van Cappella Amsterdam achter hen in het zwart zijn gekleed en voor een zwarte achtergrond zitten. Het lichtontwerp van Floriaan Ganzevoort belicht het koor afwisselend in groepen. Soms zijn ze zelfs helemaal uit zicht, wat nog wordt versterkt doordat van achter het koor een aantal lampen recht naar voren schijnt.

Licht

Dit concert wordt gespeeld met op de achtergrond een skyline van lichtjes, die de muzikanten en het koor als het ware in de oude stad plaatsten. Door te wisselen van lichtbron (van halogeen peertje, tot spaarlampen, tot ledpanelen), wisselt ook het moment in de tijd, de plek in de stad en de sfeer. Als aan het einde van het concert de oorlog wordt aangestipt, klinkt de hoopvolle muziek van de muzikanten in keihard koud wit licht. De warmte van de muziek duwt hier de kille sfeer hardhandig weg.

Foto’s: Milagro Elstak


Credits

Dirigent: Leonard Evers
Regie: Kenza Koutchoukali
Dramaturgie: Willem Bruls

Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Assistent lichtontwerp en uitvoering: Desmond Veldhuis
Geluid: Stefan Wiggers
Koor: Cappella Amsterdam

verteller/zang: Wasim Arslan
viool: Talal Fayad
ud/zang: Jawa Manla
qanun: Shaza Manla
percussie: Modar Salama