Balenciaga Meesterlijk Zwart

De Theatermachine heeft het lichtontwerp en de uitvoering verzorgd bij de tentoonstelling ‘Balenciaga- Meesterlijk Zwart’ in het Kunstmuseum in Denhaag.

Foto: Mike Bink

Meesterlijk zwart

De prachtige zwarte sculpturale jurken zijn door curator Madelief Hohé naar Kunstmuseum Den Haag gehaald. Tentoonstellingsvormgever Maarten Spruyt is de uitdaging aangegaan om al het zwart tot leven te laten komen.  Met zijn ruimtelijke vormgeving heeft hij gezorgd dat de ruimtes het zwart van de jurken optimaal tot hun recht laten komen. 

Lichtontwerp

Maarten en Madelief zagen al heel snel dat het licht een belangrijke rol zou gaan spelen in de expositie. De zwarte jurken mochten slechts maximaal 50 lux hebben. En een groot aantal jurken moesten in opdracht van de bruikleengever in vitrines geplaatst worden. Maarten heeft bij deze expositie ook een aantal jurken los in de ruimte geplaatst zodat je van alle kanten om de jurken heen kan lopen.

Om deze redenen is er extra tijd uitgetrokken voor het lichtontwerp en de uitvoering hiervan. De Theatermachine heeft samen met Tiago Rosado 3d tekeningen gemaakt. Hiermee konden we zeer nauwkeurig zien welke lichthoeken er wel en niet haalbaar waren. Soms kon een vitrine een klein stukje schuiven en veelal is er op ons verzoek extra lichtrail geplaatst.

Balenciaga hield enorm van zwart. Naar zijn idee ben je door het ontbreken van kleur minder afgeleid. Daardoor kijk je meer naar de sculptuur van de jurken. Speciale details zoals glans, textuur, dichtheid, borduur technieken, plooien en naden krijgen in zwart met het spel van licht toch alle aandacht. 

500 tinten zwart

Tijdens de uitvoering heeft de Theatermachine gespeeld met een minimaal aantal kleurtinten in het licht. Niet alleen de jurken zijn belicht maar ook de wanden, vaak voorzien van een lichte gradient. 

Daardoor konden we in de relatief donkere ruimten toch diepte en contrast creëren. Het oog van de bezoeker ziet hierdoor alle details in de stoffen en een nog dieper zwart. 

Het was een feest de bijzondere jurken van Balenciaga  van licht te mogen voorzien.

De tentoonstelling Meesterlijk Zwart is nog tot 05 maart 2023 te zien.


Cast & Creatives

Idee en concept: Madelief Hohé
Vormgeving: Maarten Spruyt

Lichtontwerp: Isabel Nielen, Benno Barends
Met dank aan het technische team van het
Kunstmuseum Den Haag