Beneatha’s Place

Het stuk Beneatha’s Place van de Engelse schrijver Kwame Kwei-Armah ging in première in iTA (Stadsschouwburg Amsterdam). Het stuk met Joy Wielkens in de hoofdrol werd geregisseerd door Teunkie van der Sluijs.
In het tweede deel van dit drieluik over de familie Younger, zien we dochter Beneatha Amerika verruilen voor Nigeria. Wanneer de onafhankelijkheidsstrijd dramatische gevolgen heeft voor haar man en haar kind, wordt ze gedwongen haar plaats in de wereld opnieuw te bepalen. Vijftig jaar later keert ze terug naar de noodlottige plek van toen. Opnieuw wordt ze geconfronteerd met haar verlies, en met de erfenis van een strijdvaardig leven.

Beneatha’s Place is een voorstelling over toekomstbeelden, hemelhoge ambitie en het verlies van je grote liefde. Over je plek moeten vinden in een verdeelde wereld, en over de geschiedenis die je met je meedraagt. Een voorstelling die het zwart-wit vraagstuk niet schuwt, maar omarmt en uitdaagt. Dit tweede deel van de trilogie over zwarte identiteit in een witte wereld maakt het persoonlijke politiek, en het politieke persoonlijk.

Well Made Productions vertelt verhalen vanuit een gekleurd perspectief. Ze kregen in 2017 de Amsterdam Prijs voor de Kunst voor hun theaterproductie ‘A Raisin in the Sun’.

Team Beneatha’s Place

Tekst: Kwame Kwei-Armah
Regie: Teunkie van der Sluijs

Vertaling: Esther Duysker
Cast:
Joy Wielkens
Fockeline Ouwerkerk
Jetty Mathurin
Boris van der Ham
Mandela Wee Wee
Yorick Zwart

Geluidsontwerp: Ata Güner
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Decorontwerp: Niek Kortekaas en Sjoerd Kortekaas
Kostuums: Sjoerd Kortekaas en Marianne Noorlander
Dramaturgisch advies: Karim Ameur
Regie assistent: Nina Haanappel en Frédérique Donker
Techniek: Noud Nijssen en René Botman
Decorbouw: Man met de Hamer
Publiciteit en marketing: Frédérique Donker en Peggy Gemerts
Grafisch ontwerp: Design Guys
Uitvoerend producent: Barbara Reijs
Productieleiding en tour: Reana Oppier (ProductieCollectief)
Producent: Well Made Productions
Coproducent: Likeminds en Stadsschouwburg Amsterdam