Book of Disquiet in Lucerne en Athene

Michel van der Aa - Book of Disquiet - Lucerne Festival - Foto Stefan Deuber - Light design Floriaan Ganzevoort

Foto’s: Stefan Deuber

In augustus en december 2017 was ‘Book of Disquiet’ te zien op het Lucerne Festival en bij het Onassis Cultural Centre in Athene. Voor deze laatste versie werd een nieuwe vertaling naar het Grieks gemaakt en werd de rol van de man gespeeld door Miltiadis Fiorentzis. Het moderne muziekensemble Ergon werd gedirigeerd door Kasper de Roo.

‘Book of Disquiet’ is een moderne integratie van muziek, spel en video, opgebouwd uit tekstfragmenten geschreven door de Portugese dichter Fernando Pessoa. In zijn werk laat Pessoa zichzelf vaak zien in de vorm van verschillende personages of ‘heteroniemen’, afgebeeld als meerdere persoonlijkheden in de video en de soundtrack van dit werk van Van der Aa. Pessoa’s ‘Book of Disquiet’ is een postuum gereconstrueerde biografie van het alter ego Bernando Soares, beschreven als een mutilatie van zijn eigen persoonlijkheid – een obsessieve archivaris van anactdotes, dromen en stemmingen, die hem steeds meer richting de essentie van het zelf duwden.

Van der Aa’s derde muziektheaterstuk ging in 2009 in première en is tot op heden zijn meest uitgevoerde stuk. Voor deze versie maakte Floriaan Ganzevoort een nieuw lichtontwerp.

Credits:
Libretto: Michel van der Aa (naar Fernando Pessoa)
Regie: Michel van der Aa
Scenografie: Marc Warning
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Dramaturgie: David Tushingham
Videoscript en regie: Michel van der Aa

Filmcast:
Man: Bernardo Soares
Ophelia: Ana Moura
Vincento: João Reis
Jonge Ophelia: Sara Ramadinha Pereira
Stratenveger: David Pereira
Boekhouder: Rogério Tavares
Burgemeester: Miguel Corte-Real