De oase van Matisse

001.SM-MATISSE 2015-PH.GJ.vanROOIJ_original

De oase van Matisse, Stedelijk Museum Amsterdam, 2015, zaalopname. Foto: Gert Jan van Rooij. ©Succession H. Matisse, c/o Pictoright Amsterdam 2014

De Theatermachine doet het lichtontwerp voor de tentoonstelling de Oase van Matisse in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Henri Matisse (1869-1954) verbeeldde (oosterse) naakten, stoffen, tapijten, kamerplanten en idyllische landschappen. Hij zocht daarbij naar een zo volmaakt mogelijke overeenstemming tussen kleur en vorm. De tentoonstelling laat zien dat Matisse zich tot zijn dood bezighield met het minimum dat nodig is voor het weergeven van een lichte, vrolijke zorgeloosheid: ‘de oase van Matisse’.

De tentoonstelling De Oase van Matisse kent een unieke opzet: een selectie topwerken van Matisse wordt samen met werk van leermeesters, tijdgenoten en latere navolgers uit de eigen collectie gepresenteerd. Hiermee plaatst de tentoonstelling het werk van Matisse en dat van de andere kunstenaars in een nieuw licht. Het tijdsbestek van de vaste collectieopstelling, van 1861 (Courbet) tot de Cobrabeweging uit de jaren 50, weerspiegelt bovendien min of meer de levensjaren van Matisse. De indeling van de vaste collectie leent zich daarom goed voor deze benadering van het werk van de kunstenaar. De tentoonstelling voert de bezoeker naar de oase, het paradijs van Matisse dat de Franse meester uitdrukte in effen kleurvlakken en gebogen lijnen, arabesken genaamd. Meer informatie is te vinden op de website van het Stedelijk Museum.

Lichtontwerp De Theatermachine- Maarten Warmerdam

Uitvoerend team: Mike Evers- Isabel Nielen en Maarten Warmerdam

Fotografie: Gert Jan van Rooij

012.SM-MATISSE 2015-PH.GJ.vanROOIJ_original