Disintegration Loops op het Holland Festival

Foto: Ada Nieuwendijk

In de Gerrit van der Veenstraat vlak voor het gebouw waarin nu het Gerrit van der Veen College is gevestigd, werd op het Holland Festival 2023 een orkestrale uitvoering van ‘The Disintegration Loops’ van componist William Basisnki uitgevoerd. Floriaan ganzevoort verzorgde het lichtontwerp. Associate artist van deze editie van het Holland Festival, ANOHNI woonde in de jaren zeventig als kind een jaar in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam. Ze was zich toen niet bewust van de duistere WOII-geschiedenis van die plek en initieert er nu (in de openlucht) een ceremonieel project dat ingaat op de diverse herinneringen van de straat. Ze schrijft: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de voormalige meisjes-HBS tegenover mijn huis omgebouwd tot het hoofdkwartier van de Nederlandse afdeling van de Duitse Sicherheitsdienst (SD). Op internet zag ik zwart-wit beelden van SS- vlaggen die schaduwen wierpen over mijn kinderdroom.”

De muziek van William Basinski is tot stand gekomen door het keer op keer digitaliseren van een analoge tape, die je steeds slechter hoort worden naarmate de tape vaker is afgespeeld. Maxim Morton maakte een arrangement voor symfonieorkest.

Foto: still NTR

Lichtontwerp

Het lichtontwerp van Floriaan Ganzevoort tekende strakke lichtlijnen boven en achter het podium. Hierop komen organische lichtbeelden tot leven. De grote trom in het orkest die een steeds iets verschuivende puls geeft aan de zich herhalende patronen in de muziek, laat telkens een golf door het het licht gaan. Wanneer de muziek steeds leger wordt komen er ook steeds meer ‘gaten’ in het licht, alsof er delen van de lichtlijnen stuk gaan. Er kan een parallel worden getrokken met de gevolgen van het bombardement op het gebouw dat we in de achtergrond zien.

De NTR zond het project uit op 2 juli 2023 op NPO2 Extra. Het programma is terug te kijken als stream via NPO Start.


Cast & Creatives

concept: ANOHNI
muziek: William Basinski
arrangementen: Maxim Moston
dirigent: Manoj Kamps
orkest: Radio Filharmonisch Orkest
tekstbijdragen: Marga van Praag, Bert Looman, William Basinski, Dina Wilhemina de Jong – Kok, Carla Josephus Jitta
piano: Pim Kamp
solist: Sopia van Zuijlen
arrangement: You Are My Sister Willem van Merwijk
koor: leerlingen van St. Ignatiusgymnasium en het Gerrit

van der Veen College
instudering: Ester Krom
lichtontwerp Floriaan Ganzevoort
research: Pieter-Bas van Wiechen
redactionele ondersteuning: Pieter-Bas van Wiechen met dank aan NTR, Bianca Stigter, Ronald Leopold (Anne Frank Stichting), Gerrit van der Veen College, St. Ignatiusgymnasium, gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuid, buurtbewoners

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door: VandenEnde Foundation