Eerste winterconcert in Koepelkerk

In de winter van 2013 verzorgt de Theatermachine het lichtontwerp voor de Winterspecial van het Grachtenfestival. De Grachtenfestival Winterspecial duurt van 5 december 2013 tot en met 16 januari 2014 en is onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Voor deze concerten nodigt het Grachtenfestival Amsterdam zes jonge Nederlandse muzikale toptalenten uit om hun eigen favoriete muzikale avond samen te stellen. De concerten vinden plaats in zes Amsterdamse kerken.

Op 5 december 2013 vond in de Koepelkerk de aftrap van de concertenreeks plaats met harpist Remy van Kesteren. Hij presenteerde daar zijn gloednieuwe band in een setting die niet onderdeed voor een popconcert. De band bestond uit saxofonist Ties Mellema, bassist Rob Dirksen en percussionist Ramon Lormans. DJ Diederik d’Engelbronner opende en sloot de avond. De band speelde een programma met eigen composities van Remy van Kesteren, Ties Mellema, Rob Dirksen en Ramon Lormans, werk van Martin Fondse, Radiohead (met als lead vocal Rob Dirksen) en Coldplay. De muziekstijlen waren een crossover tussen klassiek, soul, jazz, pop, melodische rock en funk.

Speciaal voor dit optreden werkte de Theatermachine samen met Mike Evers. Het lichtontwerp bestond uit een truss-constructie gevuld met LED armaturen om het podium heen waardoor de band letterlijk middenin het licht stond. Het omhoog gerichte licht belichtte tevens het indrukwekkende cassette-plafond van de Koepelkerk, hetgeen aansloot bij het door thema van het Amsterdam Light Festival van dit jaar: “Building with Light”.

Remy van Kesteren – akoestische harp en elektrische Delta harp
Ties Mellema – saxofoon
Rob Dirksen – contrabas en elektrische bas
Ramon Lormans – drums, slagwerk en vibrafoon
Mike Evers – lichtontwerp
Nik Tenten en Reynoud van der Molen – crew licht

Foto’s: Mike Evers, Mathieu van Steijn en Reynoud van der Molen