Ensemble Vonk – The Ming Passion

Foto: Floriaan Ganzevoort

Voor de muziektheaterproductie The Ming Passion van Ensemble Vonk maakte Floriaan Ganzevoort het Decor- en lichtontwerp.

In deze meeslepende voorstelling creëren de musici van VONK, samen met sopraan Sterre Konijn en counter-tenor Kaspar Kröner, een dynamische wereld op het podium.
Schrijfster en theatermaker Lisanne van Aert schreef een lyrisch en filosofisch gelaagd libretto voor de kleurrijke, meerstemmige compositie van Nicoline Soeter.

The Ming Passion is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2006 werd het een ware mediahype: ‘Wetenschappers vermoorden oudste levende dier ooit.’ Ming, een tweekleppig schelpdier, een Noordkromp, oftewel een Arctica Islandica, werd gedood tijdens wetenschappelijk onderzoek. De samenstelling van de jaarringen leverde informatie over klimaatverandering, zoals de stijgende zee temperatuur in de afgelopen eeuwen. De schelp werd in 2006, samen met soortgenoten, opgevist voor de kust van IJsland en ingevroren. Pas in het laboratorium kwamen onderzoekers erachter dat Ming op het moment van overlijden 507 jaar oud was. Het dier kreeg de naam Ming, naar de toen in China heersende dynastie. Noordkrompen komen ook voor in de Nederlandse kustwateren. Ze leven dicht onder het bodemoppervlak ingegraven in de zeebodem tot op circa 100 meter diepte.

Ontwerp

Het decor is een te krappe ruimte van gazen en voile waarin zich zowel de wetenschappers als de schelp Ming bevinden. Als de wetenschappers letterlijk een sluier openscheuren, veranderd de ruimte door het licht. De musici staan in een door Floriaan Ganzevoort ontworpen lichtdecor dat een steeds veranderende omgeving oproept: van een laboratorium tot een magisch fantasiebeeld; van een verstarde, koude plek, tot een intieme binnenwereld; een vloedgolf of een zachte stroming.

Sterre Konijn in The Ming Passion

De voorstelling zal op 27 maart 2024 in premiere gaan in Theaters Tilburg.


Cast & Creatives

Compositie – Nicoline Soeter
Libretto – Lisanne van Aert
Licht- en Decorontwerp – Floriaan Ganzevoort
Eindregie – Stijn Dijkema

Uitvoerenden:
Sopraan, wetenschapper – Sterre Konijn
Countertenor, Ming – Kaspar Kröner
Bariton en klarinet, zee – Erwin Muller
Saxofoon – Tom Sanderman
Slagwerk – Reggy van Bakel
Techniek – Dario Giustarini

Sterre Konijn en Kaspar Kröner in The Ming Passion