Exit Poll – Het Nationale Theater en Bellevue

Foto’s: Casper Koster

Exit Poll , geregisseerd door Belle van Heerikhuizen, is de eerste productie van een meerjarige samenwerking tussen Theater Bellevue en Het Nationale Theater. De productie werd gemaakt voor en in de Palonizaal van Bellevue en wordt alleen daar gespeeld.

★★★★ de Volkskrant – “Onstuimige, actuele en uitermate geestige voorstelling”

De Theaterkrant – “Ons politieke huis staat in brand in Exit Poll. De jonge schrijvers Joeri Heegstra en Max Wind schetsen een even haarscherp als genadeloos satirisch portret van de staat van de democratie, met veel spelplezier gebracht door de vier ervaren acteurs van HNT.”

Het verhaal

Het is verkiezingsavond. Op twee verschillende locaties, alleen gemarkeerd door spel en lichtovergangen, wachten de politieke partijen op de exit poll. De politieke nieuwkomer, een partij van jonge techno-optimisten, mag zich volgens alle verwachtingen klaarmaken voor het bordes.

De partij van de langstzittende premier ooit bereidt zich voor op een historische nederlaag en hun nummer twee loopt zich al warm in de coulissen. Maar dan blijkt de kiezer een historisch signaal te hebben afgegeven: een overweldigende meerderheid stemde blanco. Wat te doen?

Licht

De verschillende lokaties en hun karakter worden gemarkeerd met licht. Voor de ene partij werd een strak en fris lichtbeeld gemaakt, terwijl bij de andere partij de tl’s al zo vaak zijn verwisseld, dat niet overal meer dezelfde kleur in zit. Naarmate de voorstelling vordert komt de warmte van buiten – er is op deze verkiezingsdag een recordwarmte geregistreerd – steeds verder de ruimtes is. Het licht lijkt steeds meer kapot te gaan en kleurt mee met de integriteit van de politieke hoofdrolspelers. Als de ruimte in brand lijkt te staan, blijkt de politieke komedie steeds meer te zijn veranderd in een horror. Pas als een van de personages het subtiel veranderde daglicht aan het einde weer binnenlaat, zien we een sprankje hoop.

Foto: Floriaan Ganzevoort


Cast & Creatives

Regie: Belle van Heerikhuizen
Tekst: Max Wind en Joeri Heegstra

Decorontwerp: Ruben Wijnstok
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Compositie en geluidsontwerp: Jelle Visser

Spel:
Denise Aznam
Tamar van den Dop
Yela de Koning
Rick Paul van Mulligen
Lichtprogrammeur: Desmond Veldhuis
Voorstellingstechniek: Sjef van de Ven, Lucas de Groen