GRID Artificial Light Paradise

Instituut Lichtontwerpen (iLo) toonde in samenwerking met café restaurant THT de expositie Artificial Light Paradise, een selectie van lichtinstallaties die ontwikkeld zijn door verschillende Nederlandse lichtontwerpers en kunstenaars. De installaties ontspringen uit de persoonlijke fascinatie van de ontwerpers en stellen de ervaring van licht op de mens centraal.

Artificial Light Paradise toont de subtiele complexiteit van het licht. Licht is geïntegreerd in de stimulus van alle zintuigen. De interactie van licht op het menselijk lichaam door het creëren van zintuiglijke ervaringen staat centraal. De installaties laten zien hoe kunstenaars en ontwerpers omgaan met, het niet materiële karakter van licht, het gebruik van kleur en beweging en de technische ontwikkeling van het relatief jonge medium. Niet alleenhet visuele resultaat telt, maar de integratie met gevoel, gehoor, reuken smaak zijn even belangrijk.

GRID – Isabel Nielen- verkent het fenomeen optische illusie met behulp van abstracte lichtvormen.

Wanneer de toeschouwer naar de installatie kijkt ontstaat de indruk van beweging, veranderlijke lijnen of patronen gemaakt door onze eigen ogen en de grenzen van onze waarneming. Het werk is geïnspireerd op de vroege zwart-wit schilderijen van Bridget Riley. Net als in de optische kunst gaat deze installatie over de interactie tussen licht en donker, tussen gevoel en zien.

De tentoonstelling is tot en met 17 Januari 2015 van 17:00 tot 22:00 te zien in de expo zaal in de  Tolhuistuin in Amsterdam Noord. De toegang is gratis.

Licht moet je ervaren,  de installaties bieden de bezoeker ruimte tot een persoonlijke perceptie van licht.

Expositie : Artificial Light Paradise
Organisator: Instituut Lichtontwerpen (iLo) curator Isabel Nielen
Locatie: Tolhuistuin (THT) Amsterdam Noord
datum van 6-01-15 tot en met 17-01-15