HEM Chapter 5ive

De Theatermachine heeft het lichtontwerp gemaakt voor de nieuwe expositie in Het HEM museum. De expositie Chapter 5ive is gecureerd door Rieke Vos. Zij heeft samengewerkt met Samir Bantal en Rem Koolhaas naar aanleiding van hun onderzoek Countryside.

Foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk

De kunstwerken in deze expositie werpen een kritische blik op onze relatie met het platteland. Hoe gaan we om met onze natuur,  nu en in de toekomst? Denken we wel genoeg na over de rol van het platteland in de manier waarop wij leven?

Foto’s: Cassander Eeftinck Schattenkerk

Industrieel gebouw

Het Hem is een ruig industrieel gebouw waarin het verleden als munitiefabriek nog altijd zichtbaar is gebleven. Het uitlichten van een expositie in deze prachtige ruimten valt dan ook meer onder ‘locatie project’ dan onder museum verlichting. De gehele infrastructuur wordt voor iedere expositie apart aangelegd. De vormgever van de expositie heeft de lange ruimte in drieën gedeeld waarbij de overgangen gevormd worden door natuurlijke elementen zoals een zandduin en een waterbassin.

Het uitgangspunt voor de expositie was dat het zou moeten aanvoelen als een wandeling door een landschapstuin van plek naar plek. Met de kunstwerken als eilanden in de ruimte. Overdag speelt het aanwezige daglicht en de zon een grote rol in het lichtbeeld en de sfeer van de expositie. Tijdens de schemering en de avond neemt het kunstlicht de beleving over.

Voor het totaalbeeld in de avond zijn we  uitgegaan van een wandeling in maanlicht. Zodat het lichtbeeld vanzelf mee gaat met het natuurlijk ritme van dag en nacht. Waarbij het maanlicht de kunstwerken verbind.

Foto’s: Isabel Nielen uitlichten tijdens opbouw

De expositie Chapter 5ive is nog te zien tot 25 september 2022
Openingstijden: Vrijdag – Zaterdag: 12u – 24u Zondag: 12u – 22u
Voor meer informatie Het HEM


Creatives

Kunstenaars: Ian Cheng, Jasper Coppes, De Onkruidenier, Agnes Denes, Cathy van Eck, Future Farmers, Christian Jankowsky, Suzanne Husky, Gerard Ortín, Musasa & Maarten Vanden Eynde, Rembrandt van Rijn, Xinlin Vivian Song, Agnes Waruguru.
Curator: Rieke Vos
Koncept idee: Samir Bantal, Rem Koolhaas
Vormgeving: Diogo Passarinho Studio

Lichtontwerp: Isabel Nielen, Benno Barends Theatermachine
Team: Floriaan Ganzevoort, Jela Nieuwstraaten, Mike Evers, Isabel Nielen, Benno Barends
Met dank aan: het Team van het Hem, Lichtpunt Theatertechniek voor licht en sturing, Studio Warmerdam dimbare TL.