Kaarslichtconcert Waalse Kerk

De theatermachine heeft de lichtontwerpen verzorgt voor de Grachtenfestival Winterspecial die plaatsvond in het kader van het Amsterdam Light Festival.

Moderne interpretatie van kaarslicht

Ook voor dit derde kaarslichtconcert in de Waalse Kerk geeft de theatermachine een moderne interpretatie van het fenomeen kaarslicht. Het licht zal verspreid tussen het publiek en de muzikanten een bijzondere rol gaan spelen. We hebben ervoor gekozen gebruik te maken van een veelheid aan kleine lichtbronnen, die bovendien een veelheid aan kleurtemperaturen vertegenwoordigen. Er is een combinatie van zachtgloeiend tot hard en koud, die een confrontatie met de muziek aan gaat. Het ene moment zal het meegaan met de sfeer van de muziek, het andere moment vormt het een contrapunt.

Door de lichtbronnen zo te verspreiden wordt een extrapolatie bereikt. Als je één grote bundel licht die alle muzikanten in één keer belicht ziet als de analogie van een geheel muziekstuk, dan laten we nu zien uit welke losse delen die bundel is opgebouwd. Alsof we zo met alle kleine lichtbronnen de noten van de muziek elk afzonderlijk zouden kunnen belichten.

Alle lichtbronnen die in dit concert worden gebruikt om de muzikanten aan te lichten zijn bijzondere vormen van de ouderwetse gloeilamp. Met veel plezier brengen we een ode aan deze ‘energieverslindende’ lamp op een manier die vele malen zuiniger is, dan bij menig concert!
Het ontwerp voor dit concert werd gemaakt door Floriaan Ganzevoort.