Lichte Zeden in het Van Gogh Museum

Wat trok kunstenaars aan in prostitutie als onderwerp? Deze vraag was het uitgangspunt van de tentoonstelling ‘Lichte zeden’ in het Van Gogh Museum. In de tentoonstelling zijn werken te zien van Vincent van Gogh, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Kees van Dongen, Pablo Picasso en andere grote namen. Nooit eerder werd de verbeelding van prostitutie in de Franse 19de-eeuwse kunst zo uitgebreid belicht.

De tentoonstelling is te zien van 19 februari t/m 19 juni 2016. Het tentoonstellingsontwerp is van Clement & Sanôu.

Prostitutie was in de tweede helft van de 19de eeuw een favoriet onderwerp in de beeldende kunst. Gretig verbeeldden kunstenaars de prostitutie als aspect van het moderne stadsleven in Parijs en schilderden tippelende vrouwen op de boulevards, rijke courtisanes in hun salon en de afgeleefde prostituees in het bordeel. Vier fascinerende thema’s nemen je mee naar het Parijs van de 19de eeuw: van de danszalen en cafés waar vrouwen hun klanten oppikten tot de verborgen wereld van de bordelen en de gevangenis waar illegale prostituees en vrouwen met geslachtsziektes werden opgesloten.

Lichte zeden is een samenwerking met Musée d’Orsay. Daar was de tentoonstelling Splendeur et misères te zien van 22 september 2015 tot en met 17 januari 2016. Floriaan Ganzevoort maakte het lichtontwerp voor de tentoonstelling in nauwe samenwerking met de tentoonstellingsontwerpers Clement & Sanôu, Eddy van der Laan en Pepijn Rozing.