Lichtontwerp Hildebrand monument

Op initiatief van de Stichting Herstel Hildebrand Monument werd het monument van beeldhouwer Jan Bronner in ere hersteld. Het monument bestaat uit een beeldengroep rond een fonteinbak met de personages uit het boek Camera Obscura van Hildebrand, een pseudoniem van Nicolaas Beets. Op de as van de beeldengroep staat een beeld van Hildebrand zelf.

Floriaan Ganzevoort maakte voor dit monument een lichtontwerp dat de beelden en de omgeving op een subtiele manier zichtbaar maakt. De beelden staan in een van de donkerste stukken van de Haarlemmer Hout en om de natuur niet te zeer te verstoren schakelt de verlichting na elf uur ’s avonds over van wit licht naar amber licht wat minder storend is voor de vogels en vleermuizen in het park.

Het project is genomineerd voor de Lieven de Key penning 2014. Via hun website kan er op het project worden gestemd voor de publieksprijs. De jury schreef: “Met de bijzondere verlichting erbij is de beeldengroep uit de Camera Obscura ’s avonds een juweeltje” – Bron: Haarlems Dagblad