Midsummer Night’s Dream

Foto’s: Joost Milde

Op 22 mei 2022 ging in het Parktheater in Eindhoven de opera A Midsummer Night’s Dream van Britten in premiere. Deze productie van Opera Zuid werd geregisseerd door Ola Mafaalani. Het vormgeversteam bestond uit André Joosten (decor), Regine Standfuss (kostuums) en Floriaan Ganzevoort (lichtontwerp).

Voor regisseuse Mafaalani heeft opera alles in zich om zintuigelijk ervaringen te verbeelden. Het licht moest zich bewegen tussen droom en nachtmerrie en ervoor zorgen dat verschillende realiteiten naast elkaar kunnen bestaan.
De hele voorstelling is bijna de voltallige cast van 35 zangers (inclusief kinderkoor) op het toneel. Het licht moest daarin focus brengen en toch zorgen dat de theatrale ruimte intact bleef.

Boven het toneel zweeft aerialists Dreya Weber in de rol van Puck en in het tussengebied is er een bewegend lijnenspel van licht te zien.

Recensies

Het Eindhovens Dagblad schreef: “”De lay-out van het podium en de belichting vielen spannend samen. De haast industriële inrichting, zonder echte decors maar met vaste plekken van handeling, gekoppeld aan het elf-achtige tulen van de kleding en de fraaie horizontale verlichtingslijnen gaven een prikkelend beeld.”

Opera Magazine Place de l’Opera: “(…) Ook de belichting draagt in hoge mate bij aan de sfeertekening, dag en nacht wisselen elkaar af maar vooral ook boosheid, verzoening en liefde. Compliment voor André Joosten (decor), Regine Standfuss (kostuums) en Floriaan Ganzevoort (licht). “

De Volkskrant gaf de voorstelling vier sterren


Cast & Creatives

Jan Wouters – Oberon
Kristina Bitenc – Titania
Dreya Weber – Puck
Quirijn de Lang – Theseus
Eva Kroon – Hippolyta
Ted Black – Lysander
Ed Ballard – Demetrius
Leonie van Rheden – Hermia
Liesbeth Devos – Helena
Marc Pantus – Bottom
Christopher Gillett – Flute
Bart Driessen – Quince
Andrew Greenan – Snug
Mitch Raemaekers – Snout
Galen Dole – Starveling
Mona Beyersdorf – Cobweb
Margarita Dudčaka – Peaseblossom
Maria Kazaka – Mustardseed
Jeske de Haart – Moth
Limburgse Koorschool – Fairies
André Amaro – Chefkok

Ola Mafaalani – Regie
Karel Deseure – Muzikale leiding
André Joosten – Decorontwerp
Floriaan Ganzevoort – Lichtontwerp
Willem Bruls – Dramaturgie
Regine Standfuss – Kostuumontwerp

Philharmonie zuidnederland – Orkest