Mode in Kleur voor Kunstmuseum Den Haag

Mode in Kleur

Met veel plezier heeft de Theatermachine het lichtontwerp verzorgd voor de tentoonstelling Mode in Kleur in Kunstmuseum Den Haag. In nauwe samenwerking met vormgever Maarten Spruyt en curator Madelief Hohé hebben we naast de expositiezalen ook speciale lichtinstallaties ontwikkeld. Hierin worden lichtkleur en ruimte ingezet als vormelement om het verhaal van Mode in Kleur te ondersteunen.

Jozef Albers ‘interaction of color’

Maarten Spruyt heeft zich voor de vormgeving laten inspireren door de kleuronderzoeken en schilderijen van Jozef Albers. Albers was bijzonder geïnteresseerd in de interactie van kleuren. Kleurvlakken die elkaar beïnvloeden, diepte geven en gloeien.  Een citaat van Albers: “in visuele waarneming wordt een kleur bijna nooit gezien zoals hij werkelijk is – zoals hij fysiek is. Dit feit maakt kleur het meest relatieve medium in de kunst. Als iemand rood zegt en 50 mensen luisteren dan kun je verwachten dat er 50 kleuren rood in de hoofden van de luisteraars verbeeld worden die allen verschillend kunnen zijn”. In deze expositie zijn de zalen en de mode op kleur ingedeeld. De kleding staat in tijd door elkaar wat verrassende combinaties oplevert. Maarten Spruyt heeft een prachtige route samengesteld waarbij van zaal tot zaal de kleuren steeds intenser worden.

Lichtinstallaties

De ‘reisroute’ die het publiek volgt begint met een lichtinstallatie, een onderdompeling in groen licht waarbij op een wand een korte sequentie te zien is van samengesteld ‘wit licht’. Door de nabeelden in ons hoofd zien we de volgende ruimte eerst in een roze-achtige gloed. Je wandelt door zalen met gedempte natuurkleuren, okers, en lichtgroen. Vanuit pastelkleurige zalen wordt de expositie steeds intenser van kleur; rood, geel, donkerblauw en paars nemen het langzaam over. Middenin de expositie bevindt zich een blauwe zaal waarbij je als toeschouwer bijna loskomt van deze wereld. Aan het einde van de expositie beland je in een spiegelzaal waarbij je weerspiegelingen ziet van jezelf in kleuren die niet in het licht zitten!

In de media

In de Volkskrant van 1 oktober 2020 schrijft Cécile Narinx:
“In de andere zalen maakte Spruyt knappe tableaus van beige- en blauwtinten, van mosgroenen en poederrozes, op poppen voorzien van haarstukken van Tommy Hagen en perfect uitgelicht door de lichtontwerpers van De Theatermachine.“

In het NRC van 29 september 2020 schrijft Milou van Rossum:
“Mode in kleur is een rijke, en verrassende expositie.“

Mode in Kleur is te zien van 26 september 2020 tot en met 28 februari 2021 in Kunstmuseum Den Haag.

Idee en concept: Madelief Hohé
Vormgeving: Maarten Spruyt
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort en Isabel Nielen – Theatermachine.
Team: Mike Evers, Sander Schaart, Isabel Nielen en Floriaan Ganzevoort.
Met dank aan het tentoonstellingsbouw- en lichtteam van Kunstmuseum Den Haag.

Fotografie: Floriaan Ganzevoort en Alice de Groot