MUTED van Monica Germino

Op het Oranjewoudfestival werd voor de eerste keer het project MUTED gespeeld door Monica Germino. De composities zijn van Louis Andriessen en leden van Bang on a Can. Floriaan Ganzevoort ontwierp hiervoor een lichtobject.

De composities gaan allemaal uit van gedempte viool en spelen met en rond de zachte kant van het dynamische bereik van een viool. Nadat bij Monica ‘geluidsgevoeligheid’ werd geconstateerd, waardoor geluid bij haar harder binnenkomt dan bij anderen, mag ze alleen nog maar heel zacht spelen, zodat er niet nog meer gehoorschade optreedt.

Het lichtobject is gebaseerd op geluidsgolven. Net zoals wanneer je een steen in het water gooit en golven zich rondom verspreiden, gedraagt ook geluid zich. Het straalt rondom uit vanuit de bron. Hoe verder weg je bent, hoe zachter het geluid.

Door licht te plaatsen binnen in een toren, die is opgebouwd uit concentrische ringen van aluminium, ontstaat er een dynamisch lichtspel. Hiermee wordt niet alleen het gezicht van de violiste uitgelicht, maar het licht verandert ook de ruimte, doordat lijnen en cirkels licht steeds anders op muren, vloer en plafond vallen.

Het lichtobject staat centraal opgesteld in de ruimte en bezoekers nemen plaats eromheen, waardoor een centrale plaats ontstaat, zoals een haardvuur. Bovenin het object is een mobile te zien van sourdines, dempers voor op de snaren van de viool.

credits:
Monica Germino: viool en stem
Floriaan Ganzevoort: licht en mise-en-espace
Andriessen, Lang, Wolfe en Gordon: composities
Neil Wallace – De Doelen: Productie
Ward Kreykamp, Wards Knutselparadijs: metaalwerk lichtobject
Lucas Kemper, Floriaan Ganzevoort: Foto’s