‘NOW’ in Illuminade Amsterdam Light Festival

NOW van Floriaan Ganzevoort is te zien tijdens de Illuminade, de wandelroute van het Amsterdam Light Festival 2014-2015. De Illuminade zal te zien zijn van 11 december 2014 tot 18 januari 2015.

Op verschillende gebouwen rond het Mr. Visserplein projecteert Floriaan Ganzevoort het woord ‘NOW’. Midden op het plein staan vier knoppen, elk verbonden met een projectie op de gebouwen. Als je op de knop drukt wordt het woord groter, maar druk je te vaak dan spat het uit elkaar alsof er teveel lucht in een ballon is geblazen.
Hier wordt de ruimte benadrukt, misschien voor even geconfisqueerd, door het slimme gebruik van licht. De nadruk ligt op het kiezen wat je wilt en waar je voor staat.
Toeschouwers kunnen er niet alleen voor kiezen om op een knop te drukken, het is ook aan hen om te beslissen welk gebouw, en daarmee de functie of de geschiedenis die het heeft, voor even de meeste aandacht krijgt. Zo wordt het plein een plek in het centrum van de stad waar zowel individualiteit als saamhorigheid heerst.

Deze winter licht Amsterdam op tijdens Amsterdam Light Festival. Het is alweer de derde editie van het winterse lichtfestijn voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam zal ruim vijftig dagen het sfeervolle decor zijn van het internationale festival.

In de stad zijn verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse (internationale) kunstenaars. De vaarroute, Water Colors, neemt je mee langs de Amsterdamse grachten en de Amstel, die verlicht worden door kunstwerken. De wandelroute, Illuminade, loopt door de Amsterdamse binnenstad. Ook de rest van de stad staat in het teken van licht: er zijn tal van musea die meedoen met het festival en allerlei activiteiten voeren de bezoeker mee in de innovatie van lichtkunst.

Het thema van het festival dit jaar, ‘A Bright City’, daagt kunstenaars uit om een ode te brengen aan het leven in de metropool om daarmee een onverwachte kijk te bieden op deze bijzondere stad!

Tijdens het festival is ook het werk Curiosity te zien in metrostation Waterlooplein.