Prinses Christina Concours voor ConcertLab

Ruim 400 jonge musici (12 tot en met 22 jaar) deden mee aan de voorrondes van het Prinses Christina Klassiek Concours. 23 van hen werden geselecteerd voor de Nationale Finale. Daar laten de finalisten opnieuw horen wat ze in huis hebben: iedere finalist treedt tijdens de finale tien minuten op voor jury en publiek. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden maakt op zaterdag 26 september de winnaars van de Nationale Finale van het klassiek concours bekend. Op 23, 24 en 25 september wordt de Nationale Finale online gestreamd.

Alle finalisten hebben begin september hun repertoire gespeeld in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht. Dit rijksmonument uit 1567 is na renovatie omgetoverd tot ConcertLab: ‘s werelds eerste filmstudio waar (inter)nationale topmusici kunnen optreden en tegelijkertijd op een innovatieve wijze worden gefilmd. Oprichter en muzikant Gavriel Lipkind heeft als missie om klassieke muziek een gezicht te geven en wereldwijd te verspreiden. Het Prinses Christina Concours heeft als eerste ‘gast’ gebruik gemaakt van deze vooruitstrevende start-up. Niet alleen was het mogelijk een kwalitatief hoogwaardige online finale te organiseren, tevens houden de finalisten er een mooie video voor in hun portfolio aan over.

De Theatermachine is betrokken bij het lichtontwerp voor de vaste installatie, en verzorgde een tijdelijke lichtinstallatie die specifiek ontworpen is als aanvulling op het bestaande daglicht. Met voldoende toevoeging van diffuus wit licht is een opnamestudio gecreëerd met extra armaturen om de muzikanten, het decor en de locatie van de nodige highlights te voorzien.

Lichtontwerp: Mike Evers – Theatermachine
Assistentie lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort – Theatermachine
Crew licht: Lianne Eikelenboom en Sander Schaart
Lichtset geleverd door: Theatermachine, DDB Lighting en Controllux
Fotografie: Sandra Heldring – Majanka Fotografie