Royals & Rebels Mode in Kunstmuseum Den Haag

Foto’s: Mike Bink

De Theatermachine maakte het lichtontwerp voor de modetentoonstelling Royals & Rebels in het Kunstmuseum in Den Haag. Voor de vierde keer op rij werkten we samen met Madelief Hohé (conservator mode) en Maarten Spruyt (tentoonstellingsontwerp)

De tentoonstelling

Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney, maar ook de maatkleding van Savile Row, Britse kostschooluniformen, de Schotse ruit, sportkleding, kleding van de Britse Royal Family, hoeden voor Ascot van Philip Treacy en Stephen Jones: de Britten hebben hun stempel stevig weten te drukken op de modegeschiedenis. En denk daarbij zeker niet alleen aan keurige, conservatieve maatkleding. In Engeland hadden ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads invloed op het modebeeld. Net als de Britse royals zelf, en dan vooral de zo geliefde Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken. Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode en brengt hiermee ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood. Er komen naast haar, McQueen en Mc Cartney talloze andere Britse ontwerpers aan bod, onder wie Charles Frederick Worth, Liberty’s, Lucile, Edward Molyneux, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, John Galliano, Phoebe Philo, Richard Quinn, Gareth Pugh, Simone Rocha en jonge talenten zoals Bora Aksu, Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en Matty Bovan.

Foto: Mike Bink


Colofon

CONSERVATOR:: Madelief Hohé
Carlos Usabiaga López (assistentie)
VORMGEVING TENTOONSTELLING: Maarten Spruyt (art direction)
TECHNISCHE TEKENINGEN EN PRINTDESIGN: Felipe González Cabezas
HAARSTYLING: Pascal Den Dikkenboer, Ellen Oostenlaan & team
LICHTONTWERP: De Theatermachine – Isabel Nielen, Floriaan Ganzevoort
FILMONTWERP: Jasper Abels
DIGITALE PRINTS: PSS Imaging


COÖRDINATOR TENTOONSTELLINGEN: Esther van der Minne
RESTAURATIE: César Rodriguez Salinas
Bina Sheombar (assistentie)
Charlotte Fenton (stagiaire)
MANNEQUINAGE: Tirza Westland (leiding)
César Rodriguez Salinas, Bina Sheombar, Marije Blaasse, Kathleen Mahieu, Saskia Hoogervorst, Charlotte Fenton (stagiaire), Cem Verploeg (stagiair), Amy Reinders (stagiaire), Isabella Brandsma (stagiaire)