Signaal bij schemerduister

Op het Oerol Festival 2018 op Terschelling ging de productie ‘Signaal bij Schemerduister’ in première. Componistenduo Strijbos & Van Rijswijk maakte deze ‘wandelopera’ voor vier zangeressen en 24 speakers. De speakers waren op palen bevestigd die verdeeld over het strand stonden opgesteld. Het publiek kon een eigen weg tussen de speakers afleggen en daarmee beleefde iedereen een andere compositie.

Net zoals gecomponeerde geluiden en muziek dat zijn, is licht een abstracte grootheid. Beide vertellen geen concrete verhalen, maar prikkelen de ervaring van de toehoorder of toeschouwer.
Het lichtontwerp voor de klankbeleving Signaal werd gemaakt door Floriaan Ganzevoort. Het licht biedt hierin een visuele associatie op de gecomponeerde klanken. Waar de compositie met speakers op houten palen haar signalen communiceert, doet het licht dat ook.

Er stond een opstelling van acht lampen op een centrale plaats in het midden langs de palen met de speakers. De palen werden behandeld met een speciale reflecterende verf, waar compacte bundels licht doorheen gleden. Soms deed dit denken aan een vuurtoren, dan weer had het de ritmiek van morsecode. Door verschillende bundels licht met verschillende snelheden door het landschap van houten palen te laten bewegen, lichtten deze een voor een of in verschillende groepen op. Ook trokken de palen lange schaduwen over het landschap, deze schaduwen vielen uitklaar vanaf de bron van het licht. Het was dus altijd zichtbaar waar de bron van het licht was ten opzichte van waar je je als toeschouwer begaf.
De enige bundels licht die niet vanuit dit centrum naar buiten vielen, kwamen van de zangeressen, die hun eigen lichtbronnen bij zich hadden. Zij maakten hun geluid voor het publiek inzichtelijk door middel van eigen lichtbronnen en eigen speakers, die als dwaallichtjes door het landschap trokken.

Credits:
Compositie, concept en regie: Strijbos & Van Rijswijk (Jeroen Strijbos, Rob van Rijswijk)
Zang: Michaela Reiner, Bauwien van der Meer, Linde Schinkel, Els Mondelaers
Chroeografie: Benjamin Vandewalle
Eindregie: Joris van Midde
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Productie: Jeroen Croonenberg
Video: Niels Groenendijk