Swarovski Crystalworld verlicht door Theatermachine

Op 30 april 2015 opende in Wattens in Oostenrijk de parkuitbreiding van Swarovski’s Crystalworld. Voor deze uitbreiding maakte de Theatermachine het lichtontwerp.

Het masterplan voor het park werd gemaakt door de landschapskunstenaars Andy Cao en Xavier Perrot van CAO PERROT Studio. De Theatermachine maakte een lichtontwerp voor een aantal onderdelen van hun plan: de kristalwolk, de reus en de nieuw geplaatste kunstwerken.

Crystal Cloud
CAO PERROT ontwierp een kom in het landschap met een vijver in het midden. Rimpels in het landschap suggereren dat de rimpelingen in de vijver doorlopen in het landschap. Via een pad kun je tot het midden van de vijver lopen, waarboven een wolk hangt die is behangen van 800.000 Swarovski kristallen. Dit levert gedurende de dag een indrukwekkend lichtspel op door de reflectie van het zonlicht in de kristallen.

Voor de avond en nacht ontwierp de Theatermachine een lichtsequentie waardoor het lijkt alsof de wolken langzaam voorbij drijven. Het licht heeft uitgebalanceerde grijstinten, alsof de wolken verlicht worden door maanlicht. Door de traagheid van de sequentie sluiten we aan bij de poging van de landschapskunstenaars om de tijd te vertragen. Op gezette tijden wordt het rustig voorbij drijven van de wolken onderbroken door een straal warm licht, dat op honderden rode kristallen in de vijver valt. Deze ‘vuurvliegjes’ worden weerspiegeld in de wolk door minuscule twinkelende rode lichtjes.

Reus
De reus is al 20 jaar het gezicht van Crystalworld. Het nieuwe licht dat de Theatermachine bedacht maakt de vorm van het gezicht vriendelijker en geeft tegelijkertijd meer diepte en structuur. Er werd gebruik gemaakt van heel langzaam bewegend licht, dat een verbinding suggereert tussen de Kristalwolk en de reus. De kleur van het licht doet denken aan maanlicht.
Er is voor extra diepte ook gewerkt met laagvoltage halogeen, dat bovendien bijdraagt aan de flonkering in de kristallen in de ogen.

Foto: Floriaan Ganzevoort

Kunstwerken

Voor het licht van de kunstwerken, die door het hele park verspreid staan opgesteld, is gekozen voor een combinatie van warmwit en koudwit licht om de werken los te maken van de achtergrond en ze zoveel mogelijk diepte te geven.

Credits:
Hoofdopdrachtgever: D. Swarovski tourism
Landschapsarchitecten en masterplan: Andy Cao, Xavier Perrot – CAO PERROT Studio
Architecten: Snøhetta, S_O_S architecten
Lichtontwerp: Theatermachine – Maarten Warmerdam, Floriaan Ganzevoort