Jean Tinguely Machinespektakel in Stedelijk Museum

tinguely-stedelijk-licht-schaduw

De Theatermachine heeft met veel plezier de overzichtstentoonstelling van Jean Tinguely uitgelicht. De tentoonstelling laat meer dan honderd, merendeels werkende machinesculpturen, films, foto’s, tekeningen en archiefmateriaal zien. De bezoeker maakt op chronologische en thematische wijze kennis met Tinguely’s artistieke ontwikkeling en motieven; zoals zijn voorliefde voor absurd spel en zijn fascinatie voor destructie en vergankelijkheid.

Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging. Te zien zijn de vroege draadsculpturen en reliëfs waarmee hij de abstracte schilderijen van kunstenaars als Malevich, Miró en Klee nabootst en verandert door ze in beweging te zetten; de interactieve tekenmachines en wild dansende installaties van schroot, afval en gebruikte kledingstukken; en zijn strakke, militaristisch aandoende zwarte sculpturen.

Het lichtontwerp voor deze expositie is bewust speels en afwisselend gehouden. Iedere zaal heeft een eigen lichtsfeer passend bij de thematiek van de ruimte. Om dit te bereiken is per zaal een eigen kleurtemperatuur gekozen. Hiermee creëren we in de ene zaal een daglicht-gevoel, terwijl de volgende zaal meer aan een atelier doet denken. Van abstract ruimtelijk licht naar grote lichtcontrasten en schaduw-werking, alles in beweging. Hoewel veel tekeningen een lux-beperking hebben, is de sfeer niet donker geworden. De sculpturen zijn fantastisch om uit te lichten; een prachtige expositie om aan te werken.

Meer informatie over de expositie is te vinden via de link: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/jean-tinguely/

Lichtontwerp: Isabel Nielen
Lichtteam: Roel Biemold, Mike Evers, Isabel Nielen en Maarten Warmerdam
Fotografie: Gert Jan van Rooij en Isabel Nielen