Vrouw of Vos – Ulrike Quade Company

Foto’s: Bas de Brouwer

Een pasgetrouwd stel neemt intrek in hun huis. De anders voorbeeldig afgerichte jachthonden blaffen hard en besnuffelen de zachtmoedige en mooie bruid achterdochtig. Als het stel kort daarna een wandeling maakt, voltrekt zich een verontrustende metamorfose. Waar eerst de vrouw stond, staat nu een geschrokken, kleine vos. Wanhopig springt de vos haar man in de armen.

Het boek ‘Lady into Fox’ van schrijver David Garnett werd in Engeland direct na publicatie in 1922 een sensatie. ‘Vrouw of Vos’, de Nederlandse vertaling van Irwan Droog, werd in maart 2018 door het DWDD-boekenpanel gekozen tot ‘Boek van de Maand’.

In navolging op het succes van de Bellevue Lunchtheater voorstelling ‘Mahler & Kokoschka’ maakt regisseur Ulrike Quade van ‘Vrouw of Vos’ een hedendaagse voorstelling over metamorfose, chaos en het onherkenbaar worden van het eigen bestaan. Ze maakt van het liefdesverhaal een bespiegeling over trouw en houvast.

Judith Herzberg (Prijs der Nederlandse Letteren 2018) schrijft, geïnspireerd op het verhaal van Garnett, de tekst voor de voorstelling. Alexa Meyerman maakt een ademend decor. Met muziek van Rutger Zuydervelt en performers Annelinde Bruijs (Club Gewalt) en Marijn Klaver (Mahler & Kokoschka) bouwt Ulrike Quade Company een huis op drijfzand. Vrouw of Vos is een samensmelting van tekst, poppenspel, animatie, beeldende kunst, muziek en zang over het vastklampen aan juist dat wat geen houvast geeft.

Foto: Bas de Brouwer

Cast & Creatives

Regie: Ulrike Quade
Tekst: Judith Herzberg
Performers: Annelinde Bruijs en Marijn Klaver
Decor en videomateriaal: Alexa Meyerman
Video-ontwerp en aansturing robot armen: Hendrik Walther
Poppen: Gabriel Casanova Miralda, Sanne Visscher
Hoofdpop: Sanne Visscher
Robotwelpen: Mette Sterre
Muziek: Rutger Zuydervelt
Kostuumontwerp: Carly Everaert
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort

Dramaturgie: Thomas Lamers
Regie-assistentie: Anne van Dorp
Video en techniek: Hendrik Walther
Audiotechniek: Jom Kortooms
Lichttechniek: Albert Jan ten Napel
Fotografie campagnebeeld: Anouk van Kalmthout
Haar en make-up campagnebeeld: Marsha Calori
Scene/repetitie-fotografie: Bas de Brouwer

Roman: David Garnett
Nederlandse vertaling: Irwan Droog