‘De Wand’ als beeldend theater

DE WAND is een beeldende voorstelling van Ulrike Quade Company over de oerkracht die nodig is om te overleven. Het leven op de berg is tegelijk donker en dreigend als zachtaardig en lieflijk. Slechts vergezeld door een aantal dieren weet een vrouw zich alleenstaande te houden. Langzaam schept ze haar geheel eigen wereld en (her)vindt ze een nieuwe vorm van leven.

DE WAND wordt gespeeld door Harriet Stroet in regie van Ulrike Quade. Hannah van Wieringen schreef de tekst, geïnspireerd op de klassieke roman (1963) van Marlen Haushofer. De muziek is van Strijbos & Van Rijswijk. Floriaan Ganzevoort maakte zowel het decor- als het lichtontwerp. Uitgangspunt waren drie tableaus waarin het hele verhaal verteld en getoond wordt.

De voorstelling opent met een prachtig beeld van rook die als een witte vlam neerdaalt. Geleidelijk ontwaren we in de sterk verduisterde theaterzaal een ovalen hoepel, waarbinnen de vrouw lijkt gevangen. Actrice Harriet Stroet is omringd door een golvend zeildoek, als beeld van puinbrokken waartussen ze zich bevindt. (…) In de regie van Ulrike Quade versmelten poëzie en beeld tot een ingetogen, abstract en fragiel geheel. Steeds beklemmender wordt de wereld waarin de vrouw zich bevindt: afgesneden, vereenzaamd, gevangen in dat ruige berglandschap.

Lees de hele recensie op: http://www.theaterkrant.nl/recensie/de-wand/ulrike-quade-company/

credits
Regie en beeld: Ulrike Quade
Idee en spel: Harriet Stroet
Tekst: Hannah van Wieringen, geïnspireerd op het boek van Marlen Haushofer
Muziek en klankbeeld: Strijbos & Van Rijswijk
Regie assistent: Jansje Meijman
Dramaturg: Thomas Lamers
Decor- en lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Assistent lichtontwerp (reprise-tournee): Mike Evers
Kostuumontwerp: Jacqueline Steijlen
Poppenbouw: Matt Jackson
Stagiair poppenbouw: Pluck Venema
Techniek: Niels Runderkamp, Richard Bron en Lucas de Groen
Vormgeving publiciteitsbeeld: Paulina Matusiak & Eddy Wenting
Scènefotografie: Sanne Peper