Wonderbaarlijke Mandarijn voor het Concertgebouworkest 

Op vrijdag 14 april 2023 speelde het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Matthias Pintscher De wonderbaarlijke mandarijn van Béla Bartók, een werk oorspronkelijk gecomponeerd voor pantomime. Het verhaal werd uitgebeeld door levensgrote dansende poppen van de Duda Paiva Company.

Bij het Concertgebouworkest leidt Pintscher het tweede deel (shir II) en het nieuwe slotdeel (shir IV), dat hij in opdracht van het orkest schreef en dat zijn Nederlandse première beleeft. Bariton Thomas Oliemans is de solist in beide delen; in shir IV worden orkest en solist bijgestaan door het Groot Omroepkoor.
Pintscher opent het concert met nóg een Nederlandse première: de eerste drie delen van het (vijfdelige) Concert voor orkest van de Sloveense componiste Nina Šenk.

Residency in Essen
Op zaterdag 15 april 2023 voerde het Concertgebouworkest hetzelfde programma uit in de Philharmonie in Essen in het kader van de residency die het orkest daar dit seizoen heeft.

Lichtontwerp

De combinatie van de poppen van Duda Paiva Company tot leven te brengen met licht, in combinatie met de praktische (on)mogelijkheden van een locatie als Het Concertgebouw, heeft geleid tot een uitgebalanceerd lichtontwerp. Door middel van hoog zij- en tegenlicht kon de wereld van de dansers gescheiden worden van de wereld van het orkest. De toevoeging van extra vloerlicht (zowel diffuse lineaire washlights als gerichte bewegende specials) maakte het mogelijk om het licht sfeervol en nauwkeurig in de ogen van de poppen te krijgen.

Recensie in NRC: klik hier.

Recensie op Theaterkrant: klik hier.


Cast & Creatives

Dirigent: Matthias Pintscher
Dans en poppenspel: Duda Paiva Company

Lichtontwerp: Mike Evers
Assistent lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort

Dansers: Lorenzo Capodieci, Oliver Wagstaff en Yashasvi Shrotriya

Productie: Marianne Rübsaam
Leverancier licht: Lichtwerk Amsterdam
Fotografie: Renske Vrolijk en Floriaan Ganzevoort