Words and Music 2022

Foto’s: De Schaapjesfabriek, Floriaan Ganzevoort, Isabel Nielen

Na de succesvolle 1e editie organiseerde op 3 september 2022 het Asko|Schönberg Ensemble opnieuw het Words & Music festival. De Theatermachine maakte het lichtontwerp. Op onverwachte wijze kwamen diverse kunstdisciplines samen in een avontuurlijk programma dat speelde met de relaties tussen muziek en taal.

Het thema cut-ups & f*ck ups was geïnspireerd door het ontregelende werk van literair enfant terrible van de sixties William S. Burroughs en componist Luciano Berio. Beiden pasten op geheel eigen wijze de cut-up techniek toe: ze gebruikten fragmenten van bestaand en nieuw materiaal om nieuw werk te creëren.

Programma vol experiment, (on)zin en pure schoonheid

De voorstelling Lunch Music was te zien, geïnspireerd op het boek Naked Lunch van Burroughs. Componist Yannis Kyriakides creëert met fragmenten uit het boek, live-electronica, de virtuositeit van Slagwerk Den Haag en de zangers van Silbersee een hallucinerend resultaat.

Asko|Schönberg & Silbersee presenteerden een vernieuwde en dubbel gecut-upte versie van Berio’s Recital (for Cathy) waarin een zangeres langzaam waanzinnig wordt. Een muziektheatervoorstelling waarin de performance van de zangeres zich vermengt met filmprojectie en realtime filmopnames van wat zich backstage en op het podium afspeelt. Wat gebeurt er echt en wat speelt zich af in het hoofd van de zangeres die de grip op de werkelijkheid verliest….

De première van Lise Morrisons Droombegin, een muzikale en visuele vertaling van de poëzie van PC Hooftprijswinnaar Alfred Schaffer.

Nieuwe muziek van Luke Deane en Pete Harden in twee muziekfilms.


Cut-Up TV

Kom alvast in de stemming met Cut-Up TV, met daarin een ruwe mix van opnamen die we tijdens de oorspronkelijk Words & Music datum in februari maakten. Met speciale dank aan videoteam The X en Muziekgebouw aan ’t IJ. Bekijk alle afleveringen op Asko|Schönbergs youtube kanaal.

Foto::De Schaapjesfabriek


Programma en Credits

Lunch Music / Yannis Kyriakides, Slagwerk Den Haag x Silbersee

Recital (for Cathy) / Luciano Berio, Asko|Schönberg, Eleonore Lemaire

Scrambled / Arnold Marinissen, Asko|Schönberg + 3 soundscouts

Droombegin / Lise Morrison, Asko|Schönberg

I Don’t Want To Be An Individual All On My Own / Geneviève Murphy + band

Akim Moiseenkov

Opéra pour insectes / Luke Deane, Asko|Schönberg

M.M. / Pete Harden & Pauline Peyrade, Asko|Schönberg

Collective Loner / Esther Wu

Vou atirar uma bomba / Jan van de Putte, Asko|Schönberg

Yes? / Koen Kaptijn

Live Words Cut Ups / Maud Vanhauwaert

Muziek:

Asko Schönberg Ensemble

Slagwerk den Haag

Silbersee

Lichtontwerp: Theatermachine, Floriaan Ganzevoort en Isabel Nielen