Yerma bij Dramaten Stockholm

Foto’s: Banfa Jawla

Voor de voorstelling Yerma bij het Koninklijke Dramaten in Stockholm tekende Lisaboa Houbrechts zowel voor de bewerking als de regie. Dit toneelstuk van de spaanse dichter Lorca gaat over kinderloosheid en wraak. Dramaten noemt Lisaboa Houbrechts een shooting star van het hedendaagse Europese theater. De rol van Yerma wordt vertolkt door de Zweedse actrice Nina Zanjani – bekend van onder meer Wallander en Agent Hamilton.

Lichtontwerper Floriaan Ganzevoort creeerde filmisch aandoende beelden die het decorontwerp van de Franse scenografe Clémence Bezat letterlijk omarmen. Het ronde toneel dat ze ontwierp voor de voorstelling wordt aan drie kanten omgeven door gebogen lichtobjecten. De actes worden gemarkeerd door deze bogen te bewegen. Het licht verandert het decor van een wijds landschap meer en meer naar een beklemmende, steeds kleiner wordende ruimte.

Recensies

De Zweedse kranten schreven lovend over de voorstelling, die als zeer beeldend wordt omschreven.

Dagensnyheter schreef op 02-02-:

Als het doek opengaat(…), worden we begroet door een opvallend mooi openingsbeeld. Op de melodie van de nieuw geschreven muziek, door Bert Cools, Stijn Cools en Indrė Jurgelevičiūtė, zien we de contouren van Nina Zanjani’s handen losser worden en vangen ze de lichtstralen op die vanaf hoog boven het toneel naar beneden schijnen. Bevrijd van hun lichaam lijken ze te reiken naar het onbereikbare.

Omringd door de verpletterende vruchtbaarheid van de andere dorpelingen (…) zien we [Yerma] veranderen van rouwende naar actiegedreven godin van de wraak.
In deze metamorfose is het alsof het hele theaterapparaat met haar mee begint te ademen. Het magnifieke decorontwerp van Clémence Bezat speelt hier slechts een kleine rol in, het samenspel van licht en niet in de laatste plaats muziek is uitzonderlijk.

SVTNyheten schreef op 02-02-2024:

‘Yerma’ raakt recht in het hart. Hier worden ongefilterde emoties getransformeerd naar beweging, ritmes, muziek, kleur en poëzie.
De voorstelling is een lust voor het oog met sensuele scenografie, kostuums in de kleuren aarde en bloed en een vertoon van menselijke oerkracht, iets waar je je gemakkelijk mee kunt identificeren.

Foto’s: Floriaan Ganzevoort


Cast & Creatives

Regie: Lisaboa Houbrechts
Scenografie: Clémence Bezat
Kostuums: Oumar Dicko
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Muziek: Stijn Cools, Bert Cools, Indrė Jurgelevičiūtė

Acteurs:

Yerma: Nina Zanjani
Juan: Christoffer Svensson
Lorca: Christopher Lehman
Maria: Elle Kari Bergenrud
Ogudaktiga gumman: Ellen Jelinek
Traditionalisten: Razmus Nyström
Dolores: Tina Pour-Davoy
Tvätterska: Hulda Lind Jóhannsdóttir

Dramaturgie: Anneli Dufva en Anna Luijten
Regie-assistent: Simon Elvås

Stage manager Pierre Bramstedt
Souffleuse: Hanna Pauli
Hoofd techniek: Carl Rosengren
Hoofd toneel: Samuel Hermelin
Operator: Adam James
Geluid: Gustaf Terneborg
Trekkenwand: Tomas Karlsson

Kap en grime: Johan Lundström, Mimmi Lindell
Requisieten: Maria Säflund
Kleedsters: Clara Birnbaum Pantzerhielm, Erika Hagberg