Zenith, work in progress

Foto: Still uit videoregistratie O Festival Rotterdam

Hoe is het om je een vreemde te voelen in je eigen lichaam?

Regisseur Tom Jaspers onderzoekt de relatie die we hebben met ons lichaam en geeft dit vorm in muziek theater met nieuw geschreven teksten en muziek. Het lichaam en de stem van de performer krijgen de ruimte om buiten de gebaande paden van toneel en opera te treden. Een persoonlijk en intiem stuk waarin het publiek om de vierkante zwarte spiegelvloer zit. Zenith wordt gespeeld door Jorien Zeevaart.

In vijf ‘screenshots’ uit het leven van een transman krijg je een visueel beeld van zijn transitieproces, maar ook een intiem inkijkje in zijn process of becoming Jorien Zeevaart belichaamt en bezingt afwisselend het perspectief van de transman zelf en van de mensen om hem heen. Hoe kijken we naar ons eigen lichaam en naar dat van de ander?

Lichtontwerp

Het licht speelt mee met de solo performer en heeft een eigen rol. Samen vertellen ze het verhaal vol associaties, tekst en zang. De positie van de spots komt zeer nauw daar het publiek rondom de spiegel vloer zit. Het bleek een hele uitdaging om het publiek niet te verblinden met de reflectie vanuit de vloer.

O.Lab Rotterdam 2022

Zenith is een researchproject waarvan een aantal scenes voor het eerst gepresenteerd zijn in mei 2022 in Rotterdam tijden het O. Festival. O. is een internationaal festival voor opera, muziek en theater op diverse locaties in Rotterdam. Het doel: de kunstvorm opera openbreken en zo betekenis geven in de levens van een groot en divers publiek. Zenith krijgt een vervolg, in 2024 wordt een avondvullende voorstelling gemaakt.


Creatives

Concept, tekst en regie: Tom Jaspers
Geinspireerd op: Interviews met Toby Chlosta
Performer: Jorien Zeevaart
Muziek compositie: Yannick Wandel

Lichtontwerp: Isabel Nielen, Theatermachine
Kostuum: Catarina Amarante Pavan
Opbouw Worm: Guus Broeren en techniek Worm
Met dank aan: Aukes Theatertechniek