‘Zomaar’ van Debbie Tucker Green in Nederland

In Zomaar verweeft Joy Wielkens vier stemmen uit een warmbloedig gezin wier leven op z’n kop komt te staan door zinloos straatgeweld. Wanneer de zestienjarige Junior zomaar slachtoffer wordt van een steekpartij blijft zijn familie achter in onbegrip en onmacht. In een actuele theatersolo die toneel vermengt met spoken word poetry neemt Wielkens het publiek mee in het verhaal van één dag waarin alles anders wordt.

Floriaan Ganzevoort maakte voor deze toneelsolo het toneelbeeld en het lichtontwerp. Tijd verloopt in de voorstelling door wisselende lichtrichtingen, terwijl de ten opzichte van elkaar iets gekantelde spiegels symbool staan voor zowel de blik naar buiten als de blik naar binnen en de oneindige reflecties die dat oplevert.

Zomaar is de Nederlandse première van het toneelstuk Random van Debbie Tucker Green. Zij geldt al jaren geldt als één van de belangrijkste zwarte auteurs in het Engelse taalgebied en is een prominente stem binnen zowel de Britse black culture als in haar toneelbestel.

Met Zomaar is voor de eerste keer toneelwerk van Tucker Green in Nederland te zien. Dit jaar ontving zij de Big Screen Award op het Internationale Film Festival van Rotterdam. Eerder won ze een Olivier Award, en een BAFTA Award voor de verfilming van dit toneelstuk.

Credits:
Tekst
Debbie Tucker Green

Regie & vertaling
Teunkie van der Sluijs

Spel
Joy Wielkens

Toneelbeeld & lichtontwerp
Floriaan Ganzevoort

Productie
Studio Dubbelagent