Noa Giniger ‘In tijdelijke bruikleen’

Giniger presenteerde vanaf 27 maart in De Inkijk selecties van objecten die normaal gesproken bij mensen thuis in de vensterbank staan. De eigenaren van deze objecten wonen verspreid over de stad en hebben hun vensterbankdecoratie aan de kunstenaar in bruikleen gegeven. Elke werkdag wordt de presentatie uitgebreid met de onthulling van een nieuwe vensterbankdecoratie, opgesteld zoals deze oorspronkelijk te zien was. Op het moment dat de objecten in De Inkijk worden getoond, staat op de lege vensterbank in het huis waar de voorwerpen vandaan komen, een bordje met daarop vermeld ‘in tijdelijke bruikleen’. De titel van het project verwijst naar de bordjes die in een museum te vinden zijn wanneer een kunstwerk in bruikleen is.

In tijdelijke bruikleen is het vierde en laatste project van The Precarious State, een vier-delige serie kunstprojecten in De Inkijk. SKOR stelde voor The Precarious State vanaf eind 2008 een maand lang De Inkijk ter beschikking aan vier kunstenaars: Eliza Newman-Saul, Paloma Polo, Katarina Zdjelar en Noa Giniger. Zij werden ieder gevraagd te reageren op het begrip identiteit.

Floriaan Ganzevoort maakte licht voor de installatie van Giniger. Het licht geeft vanuit sommige gezichtspunten de indruk dat de toeschouwer iets ziet dat hij niet zou moeten zien. Er ontstaan connotaties aan het theaer waarbij men bedoeld of onbedoeld achter de schermen kan kijken. Het licht veranderde gedurende de dag, maar wanneer de Stadhouderskade op zijn drukst was stonden de vensterbanken in volle gloed.