Crossing Time – Nationaal Monument Kamp Vught

Crossing Time is een audiovisuele licht installatie in de buitenruimte van Nationaal Monument Kamp Vught. Een samenwerking tussen de Beeldjutters en de Theatermachine, waarin videoprojecties, licht en audio samensmelten. Crossing Time is gemaakt om 75 jaar bevrijding te herdenken. Voor ons was het belangrijk dat de toeschouwer persoonlijk geraakt zou kunnen worden op een open en persoonlijke manier. De beelden zijn, in die zin tijdloos. Door de beelden rondom de toeschouwers te plaatsen wordt je langzaam onderdeel van de installatie. Waarbij de scheidslijnen tussen de silhouetten in de projectie en schaduwen van de toeschouwers langzaam vervagen.

In een tijd waarin we allemaal gebombardeerd worden met prikkels, en de wereld maar doordraait, geeft Crossing Time een ander perspectief dan we doorgaans gewend zijn. De beelden vertragen de tijd, vooruit of achteruit. Als bezoeker word je onderdeel van de installatie en ondergedompeld in de beelden.
Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging? Laat je associaties de vrije loop in een sobere poëtische audiovisuele wereld die met uiterste precisie, laag voor laag wordt opgebouwd. Beelden waarbij duisternis en schaduw minstens zo belangrijk zijn als helderheid en intensiteit.

                                                                                                                                          Fotografie: Anna van Kooij

Brabant Remembers

We zijn gevraagd door Artifex en Brabant Remembers om een kunstinstallatie te ontwikkelen voor 75 jaar herdenking WOII. Met respect voor de plek en het onnoemelijke leed willen we met Crossing Time een brug slaan tussen toen en nu.
Crossing Time nodigt uit om na te denken en parallellen te trekken tussen heden en verleden. Je wordt verleid om de ratio los te laten en terug te keren naar het gevoel, naar de emotie, op zoek naar de kern van het onzegbare en ondenkbare. ‘Dat nooit meer’.

Fotografie: Jan van de Ven

De Kunst van Vrijheid

Het project valt onder ‘De Kunst van Vrijheid’ waarbij in de hele provincie Brabant vanaf maart tijdelijke kunstwerken te bewonderen zijn. Vooral op locaties die belangrijk waren tijdens de oorlog en bevrijding. Het zijn indringende en confronterende kunstwerken die leiden tot bezinning en reflectie en een brug slaan naar het heden. De komende maanden, in het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, kan iedereen een ‘ontdekkingsreis’ door Brabant maken langs deze kunstinstallaties, om het einde van de oorlog te vieren en te herdenken, ieder op zijn eigen persoonlijke manier. 

Credits

Concept, ontwerp en uitvoering: Julian van Buul en Vincent Vriens – Beeldjutters, Isabel Nielen – Theatermachine
Geluid compositie: Joost van Dijk
Opnames, beeldbewerking en animatie: Julian van Buul, Vincent Vriens, Thomas Bouvy, Jolein Kop, Sytske Nijp, Demian Geerlings, Alex van der Aa.
Technische productie en ondersteuning: Niels Krupers, Thijs Wijnands, Aukes TheatertechniekArthur Licht en Geluid.
Licht programmering: Mike Evers – Theatermachine
Productie filmopnames: Manouk Eenig
Beweging performers en figuranten Sarah Prescimone, Gegam Soghomonyan, Ad van Iersel, Ulrike Doszmann en Julie.
Productie: Artifex
Met dank aan: Alle figuranten
Medewerkers en directie van Nationaal Monument Kamp Vught
Medewerkers van Penitentiaire Inrichting Vught
Femke Klein | Brabant Remembers
Aukes Theatertechniek voor de realisatie van de lichttechniek.