De Aanval, Museum Rotterdam

De Theatermachine verzorgt  het lichtontwerp voor de tentoonstelling De Aanval in de gerenoveerde onderzeeboot loods in Rotterdam.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd binnengevallen en betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog. In Rotterdam wordt van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Een ongelooflijk, grotendeels onbekend verhaal dat voorafgaat aan het verwoestende bombardement. Deze bewogen dagen komen vanaf 30 april 2015 weer tot leven in de voormalige onderzeebootloods op Heijplaat.

Het lichtontwerp voor de tentoonstelling bestaat uit een combinatie van theater en museumspots. grote uitdaging bij dit project was het integreren van de ophanging van de verschillende type spots binnen het ontwerp. Museale en theater verlichting hebben een andere uitstraling en lichtsterkte. De ophanging hiervan lichtgrids hebben be├»nvloeden de perceptie van de ruimte echter sterk.  Er is voor gekozen om de museale verlichting lager te plaatsen en de rails waar deze aan hangt de vormgeving van de expositie te laten versterken.

Voor de realisatie en ontwerp werkt de Theatermachine bij dit project samen met Isabel Nielen en Wijnand van der Horst.

Credits:

Opdrachtgever:Museum Rotterdam i.s.m. Stadsarchief Rotterdam en het Milit├Ąrhistorisches Museum Flugplatz Berlin
Locatie: Onderzeebootloods RDM Rotterdam
Tentoonstelling ontwerp Jeroen de Vries
Video en technische productie Indy video
Lichtontwerp: De Theatermachine: Isabel Nielen uitgevoerd met Wijnand van der Horst

De-Aanval-maq-overzicht