Maniacs van Ulrike Quade

In Theater Bellevue in Amsterdam ging de voorstelling ‘Maniacs’ van Ulrike Quade Company in premiere. Het concept, beeld en regie waren in handen van Ulrike Quade, het lichtontwerp en de scenografische uitwerking van Floriaan Ganzevoort.
In deze voorstelling onderzoekt Ulrike Quade met acteur Phi Nguyen het fenomeen Real Dolls. Poppen die op internet te bestellen zijn en levensecht lijken. Hoe bouw je een relatie op met een pop? Is het idee van de maakbare liefde doorgeslagen? Mogelijk. Maar het eenrichtingsverkeer levert ook een pure, onuitputtelijke bron van liefde op. Zij maakt van de eigenaar een veelzijdige, gulle minnaar.

De fabriek waar Renée gemaakt is, verstuurt dagelijks tientallen real doll’s naar klanten over de hele wereld. Acteur Phi Nguyen stelde zijn ideale levenspartner samen. In MANIACS kiest hij voor het leven met een pop.

De voorstelling kreeg diverse enthousiaste reacties in de pers, zowel in Noorwegen (waar de eerste versie werd gepresenteerd) als in Nederland.

Het Parool (****):
“… de scènes waarin hij het publiek live aanspreekt zijn, binnen alle verstilde esthetiek, nog het sterkst. Simone van Saarloos schreef mooie observaties, scherpe vergelijkingen en heldere, korte betogen, die ons een inkijkje geven in de psychologie van het personage. Zo worden we via verschillende wegen aangesproken op onze eigen vooroordelen, en subtiel ver- leid daar even aan voorbij te gaan.”

De Volkskrant (****):
“Met mooie videobeelden (waarin de man door animatie ook nep wordt) en teksten van filosofe Simone van Saarloos diept Quade de kwestie ‘onecht is ook echt’ luchtigjes uit.
Maniacs begint als een cliché (de pop als sekspop) maar is al gauw een complexer ver-
haal over met name je eigen perceptie.”

Credits:
Concept, beeld & regie: Ulrike Quade
Spel: Phi Nguyen
Teksten: Simone van Saarloos
Dramaturgie: Marit Grimstad Eggen
Licht- & ruimtelijk ontwerp: Floriaan Ganzevoort
Video: Richard Janssen & Virginie Surdej
Geluidsontwerp: Richard Janssen
Kostuumontwerp: Jacqueline Steijlen
Regieassistent: Floor van Lissa
Assistent lichtontwerper: Paul Romkes
Decorbouw: Hilko Uil
Hondenmasker: Matt Jackson
Techniek: Niels Runderkamp