MUDAM – After Laughter Comes Tears

Mike Evers verzorgde het lichtontwerp voor de tentoonstelling After Laughter Comes Tears voor MUDAM – Contemporary Art Museum of Luxembourg. After Laughter Comes Tears is een performatieve tentoonstelling en toont het werk van vierendertig kunstenaars via verschillende media. Van performance kunst tot installatie en video. De tentoonstelling is getiteld naar het muzieknummer ‘After Laughter’ van Amerikaanse soulzangeres Wendy Rene. 

MUDAM creëert een dynamische tentoonstellingsruimte, die in de loop van de tijd verandert om de bezoeker verschillende ervaringen aan te bieden. Tijdens de tentoonstelling worden de werken geactiveerd via performances of via een actieve deelname van de bezoekers. Het publiek kan dus onderdeel worden van de performance.

Inhoud en techniek

De tentoonstelling volgt een theatrale aanpak, en bestaat uit proloog, vier aktes en epiloog. Door videowerken en lichtstanden dynamisch te laten wisselen ieder uur, wordt de scenografie van de tentoonstelling gebruikt als performance kunst. De overgang tussen de aktes is vormgegeven als audiovisuele sequentie die de museumzalen opnieuw instelt voor de volgende akte.

Om dit te bereiken zijn installaties en sculpturen aangelicht met track-rail armaturen die in het museum beschikbaar zijn. Dit is aangevuld met een diffuse algemene verlichting door de hele ruimte, die de mogelijkheid heeft om intensiteit en kleur dynamisch aan te passen aan het gewenste lichtbeeld. Ook zijn er lineaire licht-armaturen gebruikt om de kolommen in de tentoonstellingszalen te accentueren. Nagenoeg alle armaturen zijn via draadloos signaal aangestuurd, aangezien het museum niet over vaste signaalbekabeling beschikt en geen zichtbare kabels wilde gebruiken. De centrale lichtsturing bestaat uit Visual Productions Cuecores en de armaturen zijn aangestuurd via meerdere draadloze signaalprotocollen: Casambi, LumenRadio CRMX en Wireless Solution W-DMX.


Creatief Team

Curatoren: Joel Valabrega en Clémentine Proby
Assistent curatoren: Nathalie Lesure en Fanny Wateau
Tentoonstellingsontwerp: Matilde Cassani Studio
Lichtontwerp: Mike Evers

Assistent lichtontwerp: Benno Barends
Techniek AV en ICT: Tawfik Matine El Din
Fotografie: Fabrizio Vatieri en Alain Rischard

Kunstenaars: Cem A., Monira Al Qadiri, Panteha Abareshi, Kate Cooper, Pauline Curnier Jardin, Jesse Darling, Stine Deja, Omer Fast, Anna Franceschini, Guan Xiao, Sidsel Meineche Hansen, Lukáš Hofmann, Christian Jankowski, Chris Korda, Ndayé Kouagou, Ghislaine Leung, Isaac Lythgoe, Taus Makhacheva, Diego Marcon, Jacopo Miliani, Marie Munk, Chalisée Naamani, Agnieszka Polska, PRICE, Jean-Charles de Quillacq, Mika Rottenberg, Julika Rudelius, Dorian Sari, Sin Wai Kin, Shinuk Suh, Martine Syms, Mungo Thomson, Cajsa Von Zeipel, Artur Żmijewski