Prometheus voor het Koninklijk Concertgebouworkest

Andris Nelsons leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in een programma rond de intrigerende mythologische figuur Prometheus binnen de thematische concertreeks Mens & Mythe. Naast Beethoven en Skrjabins Prometheus voor lichtorgel, piano, koor en orkest klinkt Brett Deans spectaculaire trompetconcert Dramatis Personae.

Onder de noemer Mens & Mythe wijdt het Concertgebouworkest in januari 2020 een reeks bijzondere concerten aan helden en heldinnen van de Griekse mythologie. In dit concert staat Prometheus centraal, de gevallen held uit Aeschylus’ Prometheus geboeid. Zijn verhaal inspireerde de componist Aleksandr Skrjabin meer dan honderd jaar geleden tot een compositie. Skrjabin was synesthestist, iemand die muziek in kleur ervaart. Door de grote bezetting – het is voor orkest, koor, piano solo en lichtklavier – wordt Skrjabins Prometheus bijna nooit uitgevoerd. En al helemaal niet met de steeds veranderende kleuren en lichteffecten die de componist voor zich zag. Dankzij jarenlang onderzoek van de Amerikaanse Skrjabin-expert Anna Gawboy, en een samenwerking met Broadway lichtontwerper Justin Townsend, heeft het Concertgebouworkest een uitvoering van Prometheus laten zien mét lichtklavier.

Mike Evers van de Theatermachine heeft samengewerkt met Justin Townsend om deze Nederlandse uitvoering in het Concertgebouw mogelijk te maken. Lichtstanden zijn in Amerika voorbereid in een realistisch 3d-model van Het Concertgebouw. Het lichtontwerp is grotendeels gebaseerd op de aanwezige architecturale verlichting van het Concertgebouw, maar is aangevuld met bewegend licht voorzien door verhuurbedrijf Lichtwerk Amsterdam. Dezelfde leverancier was nauw betrokken bij de constructie en het testen van het gebruikte lichtobject (de Luce). Beeld en geluid van dit concert zijn opgenomen en live uitgezonden via Mezzo TV.

Dirigent: Andris Nelsons
Lichtklavier toetsenist: Daan Kortekaas
Concept: Anna Gawboy (US)
Lichtontwerp: Justin Townsend (US)
Assistentie lichtontwerp: Mike Evers – Theatermachine
Productie: Marianne Rübsaam
Fotografie: Milagro Elstak