Ties Mellema presenteert ‘Princepiration’

De veelzijdigheid van funkgrootmeester Prince maakt deze popartiest tot held van klassiek saxofonist Ties Mellema (winnaar Nederlandse Muziekprijs 2010). Met strijkkwartet EnAccord en contrabassist Wilmar de Visser brengt Mellema een eerbetoon aan Prince. Met speciaal voor dit programma geschreven muziek van componisten die zijn liefde voor de muziek van Prince delen.

De componisten namen grote en kleine hits van Prince als uitgangspunt voor hun eigen composities, zoals Sign ‘o’ the Times, Te Amo Corazon, Kiss, Purple Rain, Thieves in the Temple en Nothing Compares 2U. Nummers vol groove en soul.

Sylvana Simons schreef in het NRC:

De belichting was al bij een popconcert en er stond een bar op het podium, waar musici tijdens een solo van Mellema nonchalant aan statafels hingen. Mellema, zelf gekleed in een spijkerbroek en een Adidas-trackjasje, wilde niet alleen Princemuziek spelen, maar in de hele ervaring een concert van Prince oproepen. Dat is gelukt. Muzikaal was het erg spannend. (…) In de interpretatie van Sign “O” the times, het absolute hoogtepunt, was het karakteristieke bas-loopje in stand gehouden, gespeeld op de contrabas. Dat loopje is zo geweldig funky – dat kan nooit écht klassieke muziek opleveren. Ik kreeg er zin van om te dansen.

Ook de Volkskrant gaf het concert 4 sterren. Pablo Cabenda:

Mellema (is) een uiterst veelzijdig musicus die zijn zware bariton met een afgemeten precisie kan laten swingen, of zijn alt schrijnen kan laten jammeren. Spannend in welke context dan ook

Foto’s: Ronald Knapp